Американската компания за електрически автомобили Fisker подаде молба за защита от фалит, предават световните агенции. Изпадането в несъстоятелност идва след серия от дискусии с голям производител на автомобили за евентуална инвестиция, които обаче приключиха с неуспех. В съда в Делауеър, от калифорнийския стартъп посочиха активи на стойност между $500 милиона и $1 милиард, но и пасиви между $100 милиона $500 милиона.

Документът защитава Fisker от кредиторите, докато разработва план за изплащането на дълга си към тях, пише Bloomberg.

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

През последната година в Европа са внесени близо половин милион електрически коли от Китай на стойност €9 милиарда

Производителят на електромобили обявява фалит, след като малко по-рано представи по-слаби от очакваното финансови резултати и обяви, че планира да съкрати 15 на сто от служителите си. Още през февруари от Fisker заявиха, че изпитват сериозни съмнения относно способността си да поддържа своя бизнес, освен ако не може да си осигури допълнително финансиране.

Снимка 259369

Източник: Auto Motor und Sport

През март компанията успа да си осигури финансиране от$150 милиона от реален заемодател, но финансирането зависеше от стартирането на инвестиция от неидентифициран автомобилен производител. В крайна сметка преговорите с въпросния концерн са приключили без сделка.

Фалитът на американската компания идва в момент, когато производителите на електромобили изпитват все по-големи затруднения да се адаптират към забавящите се продажби в Европа и САЩ. Към днешна дата близо 60% от глобалните продажби на електрически автомобили са реализирани  в Китай.

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ...  японските автоконцерни

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ... японските автоконцерни

Това вероятно ще се случи след 1-2 години