Компанията на британския милиардер Ричард Брансън за изстрелване на малки изкуствени спътници Virgin Orbit може да спре работа "в обозримо бъдеще" поради липса на финансиране. Това съобщи CNBC, позовавайки се на изказване на генералния директор на фирмата Дан Харт. С аудиозапис от срещата му с персонала разполага CNBC.

"За съжаление, не успяхме да осигурим финансиране, за да подсигурим ясен път за тази компания. Нямаме друг избор, освен да осъществим незабавни, драстични и много болезнени промени", казва той.

Уточнява се, че като част от "промените" ще бъдат съкратени 90% от служителите, като само 100 души ще останат на щат. "Съкращенията ще засегнат всички отдели", казва Харт. Той уточнява, че Virgin Orbit ще предостави "пакет от обезщетения" на всеки съкратен служител, вкл. възможност за наемане на работа в друга компания на милиардера.

През януари 2023 г. компанията Virgin Orbit съобщи за неуспешен опит за изстрелване на ракета LauncherOne със спътник от територията на Великобритания. А вчера, при затваряне на търговията, цените на акциите й паднаха до $0,34. От началото на годината стойността им е рухнала с 82%.

Първото изстрелване в Космоса на изкуствени спътници от Великобритания е неуспешно

Първото изстрелване в Космоса на изкуствени спътници от Великобритания е неуспешно

Ракетата носител не е могла да изведе спътниците в околоземна орбита

Virgin Galactic е основана през 2004 г. от британския милиардер Ричард Брансън и спада към конгломерата от компании Virgin Group. Милиардерът, който вече е пробвал да инвестира в различни области - от звукозаписи и книгопечатане до авиопревози - възнамеряваше да стане първооткривател на частния космически туризъм.

През 2017 г. Брансън създаде компанията Virgin Orbit, която планираше да изстрелва малки изкуствени спътници. Първото успешно изстрелване на ракета се състоя на 17 януари 2021 г. Тогава по поръчка на NASA ракетата-носител LauncherOne изведе в орбита 9 микроспътника CubeSat изпод крилото на самолета.

Това беше предшествано от неуспешен опит на Virgin Orbit - на 25 май 2020 г., след изстрелването на LauncherOne, системата за сигурност по неизвестна причина изключи двигателите на първата степен и ракетата падна.