Съвременните туристи се стремят да разнообразят преживяванията си по време на пътуване. В отговор на това търсене, се появяват нови видове туризъм, които се фокусират върху уникалните преживявания, уважението към природата и дълбокото "потапяне" в културата на съответния регион, съобщиха за "Известия" от компанията за туристически услуги Yandex Travel. Експертите посочват пет набиращи популярни нови видове туризъм в световен мащаб, както и в Русия.

Първият вариант за почивка е т.нар. "туризъм за сън", при който се обръща специално внимание на осигуряване условия за добър сън.

"Туризмът за сън" осигурява условия да си починете качествено и да възстановите силите си. Специални хотели предлагат програми за здравословен сън, "интелигентни" легла с функция за контрол върху състоянието на организма по време на сън. Разбира се, леглата се намират в комфортни стаи със затъмняващи завеси и спокойна атмосфера, за да могат гостите да се наспят добре", обясняват от Yandex Travel.

За още по-отпускаща атмосфера, туристите могат да опитат да прекарат времето си и на място с минерални води. Тридневен престой на място за спокойна почивка с минерални води в Русия през юни струва средно около 10 хил. рубли (около 120 долара). Обаче в най-елитния за страната курорт Сочи, средната цена е близо двойно по-висока (около 230 долара) - всъщност, приблизително толкова би струвал и спокоен "дълъг уикенд" на остров Бали, както и в Турция (без средствата за пътуване).

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

1 евро вложено в превенция, спестява 7 евро за лечение, коментира пред Money.bg Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Друг вид сравнително нов туризъм е "астрономическият" туризъм.

"Замърсяването на атмосферата прави почти невъзможно наблюдението на звездите в много мегаполиси в света. Затова все повече хора пътуват до близки и далечни дестинации, за да видят слънчевите затъмнения и северното сияние, както и да се насладят на красотата на нощното небе в истинския му вид. Осеяно с ярки звезди нощно небе може да се види например в Йемен и в Перу. Кратки екскурзии до тези екзотични места биха могли да струват средно съответно около 300 долара и 170 долара (от съседна на тези държави страна).

Снимка 242274

Източник: iStock

Освен това има и "разхлаждащ туризъм".

Напоследък все повече туристи се стремят да избегнат изнурителните горещини, така че "прохладните" дестинации стават все по-привлекателни. Някои туристи се отказват от почивка през лятото на горещи плажове и други горещи региони, предпочитайки по-хладни дестинации за почивка. Дестинации за такива пътувания (за 3 дни без пътя) са например Аржентина (средно около 180 долара) и ЮАР (средно около 370 долара).

Вече не малко туристи предпочитат "бавно пътуване"("Slow Travel").

Това е отказ от "тичане по забележителности" (характерно за повечето организирани пътуваиня) и стремеж към бавно и дълбоко "потапяне" в културата на съответната страна или ретгион. Туристите се наслаждават на местната кухня, запознават се с традициите, правят неангажиращи разходки и общуват с местните жители. Като добри дестинации за такъв "бавен туризъм", от руската туристическа компания препоръчват България и Шри Ланка.

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Експерти съветват да обмислите план за пътуване, и какво още

Все повече расте и броят на привържениците на т.нар. "кулинарен туризъм".

Хората пътуват до други държави и региони, за да изучат местната кухня. Те посещават местни пазари, участват в кулинарни (майсторски) класове, опитват традиционни ястия в ресторанти и кафенета и се запознават с местните хранителни продукти.

"Този вид туризъм осигурява запомнящи се и много приятни гастрономически преживявания", коментират туристически експерти. За едни от най-популярните за кулинарен туризъм държави се смятат Италия и Тайланд (една от най-евтините дестинации).

Китайската провинция, която през 2023-а получи над $25 млрд. приходи от туризъм, основно от круизи

Китайската провинция, която през 2023-а получи над $25 млрд. приходи от туризъм, основно от круизи

Властите възнамеряват да превърнат Хайнан в "международен център на туризма и потреблението