Когато през март стана ясно, че компанията за космически сателити на Ричард Брансън Virgin Orbit е на път да се разбие с гръм и трясък на земята, малко известен инвеститор на име Матю Браун предожи $200 милиона за спасяването на компанията.

В рамките на два дни, след като Браун се е свързва с него, главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт осигурява подкрепата на борда на директорите за предварително споразумение с 33-годишния инвеститор от Тексас, става ясно от документи и имейли, цитирани от Reuters.

Потенциалната сделка с бизнесмена Браун обаче се разпада за по-малко от седмица, след като Virgin Orbit прекъсва контактите с него и заплашва да предприеме правни действия, ако разкрие поверителни подробности за потенциалната инвестиция, според писмото за прекратяване на сделката.

Непубликуваните досега подробности дават представа за неуспешния опит на Virgin Orbit да избегне фалита

Компанията, която в края на 2022 година е струвала $3,8 милиарда  и е смятала американската армия за един от най-големите си клиенти, подаде молба за несъстоятелност.

Virgin Orbit на Ричард Брансън, която беше оценена на $3.7 милиарда, фалира

Virgin Orbit на Ричард Брансън, която беше оценена на $3.7 милиарда, фалира

Космическата компания на милиардера подаде документи за обявяване в несъстоятелност

В интервю за CNBC на 23 март Браун заявява, че е в "заключителни преговори" за инвестицията от $200 милиона в космическата компания в рамките на 24 часа.

В писмо на адвоката на компанията обаче се казва, че пред медията той е преувеличил естеството на преговорите и е нарушил споразумението за поверителност на информацията.

Любопитна подробност обаче е, че телевизионното интервю последва доклад на Reuters, в който се казва, че Браун е близо до сделка за предложена инвестиция в компанията и се цитира подписаният договор и планираната дата на приключване - 24 март.

На 25 март, когато компанията прекъснва контакт с Браун, тя се натъква на проблеми с доверието към него, твърдят тримата вътрешни източници. Според твърденията на единия от тях, директорите са открили доказателства, които се разминават с данните, предоставени от Браун в неговата биография.

Снимка 538689

Източник: https://www.virgingalactic.com/

В интервю пред Reuters Браун отхвърля обвиненията, че е представил невярна информация. Той заявява, че Virgin Orbit не е предоставила информацията, която е искал, преди да се съгласи да преведе $200 милиона в депозитна сметка, както е договорено.

Браун твърди, че няма акции във Virgin Orbit и не е спечелил от публичното оповестяване на офертата си и последвалия краткотраен скок на цената на акциите. В подадената във вторник декларация за несъстоятелност на компанията е посочено, че Матю Браун притежава 238 акции към момента на подаване на декларацията.

Няма открити и корпоративни регистрации за две компании, за които Браун посочва в LinkedIn, че е съветник или партньор: Hogshead Spouter, базирана в Хонконг и Kona Private Capital на Хаваите.

В интервюто си за CNBC Браун обяснява, че работил с OpenAI, след което говорител на компанията посочи, че това никога не се е случвало. Браун обясни, че е структурирал сделките, за да защити поверителността на инвеститорите, като е предпочитал "да се крие под радара".

Браун твърди, че от 2008-а до 2021 година е работил за Woods Family Office, базирана в Хюстън компания за частен капитал, като е започнал на 18-годишна възраст в ролята на главен изпълнителен директор, управляващ $6 милиарда, а след това се е издигнал до старши съветник.

В крайна сметка, фалитът на Virgin Orbit се оказа неизбежен и компанията подаде молба за несъстоятелност. Това е съкрушително пропадане за корпорацията, която Ричард Брансън отдели от Virgin Galactic през 2017 година с надеждата да предизвика SpaceX на Илон Мъск.

Снимка 514331

Източник: архив ЕПА

Virgin Group, която притежава около 75% от Virgin Orbit, заяви, че е инвестирала над $1 милиард в звеното за изстрелване на сателити, включително $60 милиона под формата на обезпечени заеми от ноември миналата година насам.

Пазарната стойност на Virgin Orbit възлиза на $65 милиона преди иска за несъстоятелност, което е по-малко от над $3 милиарда в сравнение с преди две години.

 Брансън продава акции на Virgin Galactic на стойност $300 милиона

Брансън продава акции на Virgin Galactic на стойност $300 милиона

Акциите на космическата компания паднаха с 20% тази година