Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е планирал да обсъди възможността за продажба на компанията му на Apple за една десета от текущата й стойност, което е около 60 милиарда долара, предават световни медии.

"По време на най-мрачните дни от производството на Model 3 се свързах с Тим Кук, за да обсъдим възможността Apple да придобие Tesla (за една десета от текущата ни стойност). Той отказа да се срещнем", написа Мъск в Twitter.

Новината идва само ден, след като излезе информация, че Apple смята да навлиза сериозно в автомобилната индустрия- слух, който се носи от 2015 г. насам.

Производството на Model 3 започна през 2017 г., когато Apple реши да разработи пълноправен конкурент на Tesla. Освен това, през последните години Apple нае редица бивши мениджъри на Tesla, специализирани в различни области от технологии за автономно управление до интериор на автомобили, което показва, че компанията отново обмисля да навлезе на пазара.

Акциите на Apple са се повишили, докато акциите на Tesla спадат, след като стана ясно, че Apple смята да пусне електромобил в производство още през 2024 година.

През 2018 г. Мъск заяви, че автомобилният бизнес е "ад" и че буквално спи в завода, за да овладее проблемите, които компанията е имала, докато се опитва да започне масовото производство на своите електрически седани Model 3.

По-рано заяви, отново в туит, че Tesla е била на "около месец" от фалит по време на производството на Model 3 - подробност, която компанията никога не разкрива в своите тримесечни доклади.

Tesla и Apple винаги са се състезавали за таланти в и извън Силициевата долина. През 2015 г. Мъск нарече Apple гробището на Тесла. "Ако не успеете в Tesla, отидете да работите за Apple", каза той тогава.

Apple никога не е оповестявала плановете си за електромобил, но Кук призна, че е работил върху "автономни системи", които могат да се използват в самоуправляващи се автомобили.