Българският производител на акумулатори "Монбат" загуби 30,42 млн. лв. от пазарната си оценка от миналия четвъртък до днес. Компанията, която се търгува в премиум сегмента на Българската фондова борса, се управлява от братя Атанас и Пламен Бобокови. Двамата бяха обвинени от прокуратурата, заедно със зам.-министър на околната среда, за участие в организирана престъпна група и "противозаконна дейност, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина".

Вчера съдът постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Монбат". Пламен Бобоков бе освободен с парична гаранция от 1 млн. лв.

Действията на прокуратурата доведоха до срив на акциите на компанията с близо 20%. Така пазарната капитализация на дружеството, един от лидерите по приходи в България, намалява от 160,7 млн. на 130,3 млн. лв. днес.

Спрямо постигнатия на 5 февруари т.г. връх от 6,50 лв. за акция, компанията губи 48% от пазарната си капитализация. Първият спад дойде през март заради пандемията. Тогава компанията поиска временно спиране на търговията с акциите ѝ, но БФБ отказа. За същия период индексът Sofix губи 19% от стойността си.

За първите четири месеца на 2020 г. "Монбат" бележи нетни приходи от продажби в размер на 93,1 млн. лв., спад от 11,9% спрямо същия период на миналата година. Печалбата преди данъци спада с 54,5% до 3,76 млн. лв. През 2019 г. дружеството бележи ръст на приходите от продажби до 337,8 млн. лв., при 293,7 млн. лв. година по-рано. Печалбата от оперативна дейност скача до 12,1 млн. лв., при 978 хил. година по-рано.

"Монбат" има два завода - в Монтана и Добрич, като в първия град вече бе открит случай на заразен с коронавирус. През 2017 г. компанията придоби и рециклиращи мощности в Италия - в град Бреша. Дружеството има бази още в Румъния, Сърбия, Италия и Германия. Компанията оперира на повече от 60 чуждестранни пазара. През 2018 г. тя откри и дъщерно дружество в Южна Африка и Австрия.

"С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който трябваше да бъде върха на на акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно финасиране. Кой би финансирал при това положение - едният брат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция, другият - в ареста. Нищо добро не чака 1300 работници в Monbat", обяви Бобоков вчера, цитиран от "24 часа".

Най-големите акционери в "Монбат" са "Приста ойл холдинг" с 42,73% (управлявана от братя Бобокови), "Приста Холдко Кооператиф У.А. (ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие) с 20,78% и "Монбат Трейдинг" (също управлявана от Бобокови) със 7,06%.

"Монбат" инвестира 42 милиона лева в нов завод във Враца

Най-големият производител на батерии в региона прави завод за 42 милиона лева във Враца

Там ще бъдат разкрити 150 работни места