От престижен участник в световния Топ 20 до 146-ти в света и то след подпомогнато от правителството спасяване с участието на конкурент - сюжетът около швейцарската банка Credit Suisse със сигурност ще влезе в учебниците. Кредитната институция загуби цели 19 процента от пазарната си капитализация за само 10 дни - и все пак сумата, за която UBS я придоби, е още по-малка (3,2 млрд. долара), което показва тежкото положение в което е изпаднала.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите

Credit Suisse падна жертва на труса, започнал в САЩ след краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank, но със сигурност не помогнаха и скандалите и отлива на ключови клиенти през последните години. Опасението на анализаторите е, че това далеч няма да е последната банкова драма, защото секторът във всички западни държави вече страда заради затрудненията на клиентите да оцелеят в ситуация на нисък растеж, висока инфлация и все по-високи лихвени проценти.

Крахът на Credit Suisse може да означава край на повишенията на лихвите

Крахът на Credit Suisse може да означава край на повишенията на лихвите

Ще спаси ли фалитът на банката ипотечните кредити?

В тази ситуация някои губят, но пък други печелят. В случая "на плюс" са китайските банки. Според данните на Company Market Cap има четири кредитни институции от КНР в глобалния Топ 10 по пазарна капитализация. Всички те отбелязват повишение на цената на акциите си през последните 30 дни.

Снимка 611176

Източник: companiesmarketcap.com

На трето място в класацията (след американските JPMorgan Chase и Bank of America) е китайската ICBC с пазарна капитализация от 220,87 млрд. долара. Следват China Construction Bank ($161,61 млрд.), Agricultural Bank of China ($153 млрд.). На осмо място е Bank of China с пазарна капитализация от 136,77 млрд. долара. В банковия Топ 100 китайските банки са общо 15.

Други държави, където някои банки все още отчитат растеж, са Индонезия и Саудитска Арабия, но всички останали в класацията - от Европа, САЩ, Австралия, Канада и някои азиатски страни, трупат загуби, пише Statista.