Колапсът на Credit Suisse на стойност няколко милиарда евро може да означава спасение за притежателите на ипотечни кредити, тъй като Европейската централна банка обмисля край на повишаването на лихвените проценти. Сътресенията на финансовия пазар може да свършат част от работата на Европейската централна банка, ако потиснат търсенето и обуздаят инфлацията, коментира президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от световните агенции.

"Ясно е, че напрежението във финансовата стабилност може да окаже влияние върху търсенето и всъщност може да свърши част от работата, която иначе би била свършена от паричната политика и повишенията на лихвените проценти", заяви Лагард пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите

Основният лихвен процент, който определя лихвите по ипотечните кредити и колко се таксуват хората - се повиши пет пъти от юли до 3%, добавяйки стотици евро на месец към жилищните заеми. Но друго планирано увеличение от 0,5 пункта до 3,5% може да не се осъществи, смятат пазарни наблюдатели.

Министърът на публичните разходи Паскал Донаху каза, че в момента "рисковете се наблюдават много внимателно".

"Ние сме регулирали нашите банки много по-добре, за да запазим сигурността на банковата система. Трябва да бъдем спокойни и да осъзнаем колко бързо могат да се променят нещата", подчерта Донаху.