HSBC има планове да понижи офис пространствата си над 40% в дългосрочен план, става ясно от последната програма за съкращаване на разходите на банката, предаде Reuters.

Сред тях ще са помещенията, наети в офис сгради от банката. Нейните съществуващи клонове или централата ѝ в Лондон няма да бъдат освобождавани засега, изтъкна главният изпълнителен директор на финансовата институция Ноел Куин.

Така банката ще може да гарантира по-голямата си корпоративна гъвкавост, изтъкна той.

"Когато говорим за свиване на офис пространството с 40%, ние се съсредоточаваме върху тези офиси, които осигуряват функции по подпомагане на главните офиси", каза той. "Вярваме, че ще можем да го постигнем с много по-различен начин на работа след коронавируса и чрез въвеждане на хибриден модел на работа."

Той даде пример именно с централата в Лондон, намираща се на Canary Wharf, където по думите му "природата на работата" ще се промени. Куин, изглежда, има предвид факта, че служителите вече няма да са принудени да ходят в офиса постоянно, а ще могат да си позволят повече гъвкавост от вкъщи.

Това е част от общата тенденция във Великобритания работата от вкъщи да продължи да се наблюдава като феномен, въпреки че властите оповестиха, че планират да разхлабят мерките, след като ваксинацията в страната е в ход.

HSBC обаче не е единствената голяма банка, която въвежда гъвкав режим на работа. Конкурентите им от Standard Chartered още през ноември оповестиха, че ще оперират по този начин. Те ще си партнират с компанията за офиси под наем IWG за целта.

Други финансови мастодонти обаче не са вдъхновени от идеята. Сред тях са Barclays и JPMorgan, които посочват, че в дългосрочен план това ще доведе до преумора сред служителите им и ще ги направи по-малко ефективни.