"Зелена" не само на думи и разходи, но и на дела иска да стане най-голямата компания за производство на храни в света - Nestle. Тя ще се откаже от закупуването на въглеродни компенсации и вместо това ще направи инвестиции, с които дейностите ѝ да станат по-екологични, съобщава Quartz.

Контекст: Най-общо казано, въглеродните компенсации се изразяват във финансиране на проекти за опазване на тропическите гори, залесяване, ВЕИ и земеделие, чрез което би трябвало да се компенсират ефектите от дейностите на дадената компания. През последните години това се превърна в популярна практика сред едрия бизнес.

Инвеститори опитват да принудят Nestle да спре вредните храни

Инвеститори опитват да принудят Nestle да спре вредните храни

Производителят на KitKat е под натиск от акционери с активи за 3,3 трлн. долара

Проблемът е, че тази система не винаги води до реално намаляване на емисиите - например, един горски пожар, може да намали или ликвидира ефекта от даден проект за въглеродна компенсация.

Детайли: Подложени на натиск за реален "зелен" прогрес, от Nestle обявиха, че ще намалят парниковите газове от производството и логистиката си.

Най-голямата хранителна компания в света Nestle вдигна цените с 10%

Най-голямата хранителна компания в света вдигна цените с 10%

Nestle все пак обаче, че продажбите на захарните изделия в световен мащаб са се увеличили през последните три месеца

Амбицията на компанията остава да стане въглеродно неутрална до 2050 г. До 2030 г. 50% от ключовите съставки на хранителните ѝ продукти ще идват от регенеративно земеделие, а междувременно ще се търсят и по-устойчиви решения при пакетирането, логистиката и самото производство.

 Nestle инвестира над $1 милиард в устойчиво земеделие

Най-голямата компания за кафе в света инвестира над $1 милиард в устойчиво земеделие

Доставките на кафе са застрашени от изменението на климата

Още нещо: Производителят на KitKat не е единствената голяма компания, която се отказва от въглеродните компенсации. EasyJet обявиха, че ще закупуват по-ефективни самолети и ще внедряват редица други технологии, за да намалят своя въглероден отпечатък.