Най-големият производител на хранителни продукти в света - Nestle, е под силен инвеститорски натиск да намали нездравословните продукти в портфолиото си, съобщава Би Би Си. Това може да промени бизнеса ѝ из основи.

Какво се случи: Преди събранието на акционерите на Nestle неправителствената организация за отговорно инвестиране ShareAction обяви, че 40% от продаваните във Великобритания продукти на компанията са със завишени нива на сол, захар или мазнини и това трябва да се промени.

Печалбата на Nestle е разочароваща, въпреки повишението на цените

Печалбата на най-голямата хранителна компания е разочароваща, въпреки повишението на цените

Инфлационният натиск е силен както за бизнеса, така и за потребителите

В тази посока са и призивите от 26 отделни инвеститори с активи за 3,3 трлн. долара, които са били координирани от организацията.

Контекст: Хранителната промишленост от години е под сериозен натиск да повиши качеството на продуктите си в името на здравето на потребителите. Според скорошни изследвания половината от населението на света ще има проблеми с теглото до 2035 г., ако не се вземат мерки.

Nestle за първи път започна да докладва колко здравословни са храните ѝ, като се ангажира да подобри ситуацията до края на годината.

От ShareAction призовават и другите големи на пазара като Kellogg"s, Danone и Kraft Heinz да бъдат по-прозрачни по отношение на хранителната стойност на продукцията си.

 Nestle инвестира над $1 милиард в устойчиво земеделие

Най-голямата компания за кафе в света инвестира над $1 милиард в устойчиво земеделие

Доставките на кафе са застрашени от изменението на климата

В прав текст: "Nestle твърдят, че искат да продават по-здравословни храни, но не гарантират, че освен това ще се погрижат за по-нездравословните, което е от ключово значение, за да обърнем тенденцията по отношение на вредните ефекти от причинените от лоша храна здравословни проблеми", заяви един от ръководителите на ShareAction - Саймън Роусън.

От друга страна: Моментът трудно би могъл да бъде по-неподходящ. Скорошно изследване на ритейл организацията EuroCommerce показа, че заради инфлацията и икономическата несигурност потребителите пазаруват все по-евтини стоки, като избягват премиум марките и рекламираните като здравословни продукти заради високата им цена. Скъпите суровини вече удрят сериозно по печалбите на компанията.

EuroCommerce с прогноза кога ще се успокоят цените на храните

Ето кога цените на храните ще спрат да растат

Според най-голямата търговска организация в Европа потребителите може да свикнат със собствените марки на магазините

Така едно евентуално препозициониране на Nestle в посока по-качествени, но скъпи стоки точно в момент на силна ценова чувствителност може да коства на компанията значителна част от пазарния ѝ дял.