Най-голямата компания за кафе в света Nestle ще инвестира над 1 милиард долара до 2030 г. в по-устойчиви методи на земеделие, на фона на изменението на климата и екстремното време - фактори, които заплашват културите.

Идеята е да се мотивират фермерите да предприемат действия, като засаждане на покривни култури за защита на почвата.

Доставките на кафе са застрашени от изменението на климата: реколтата се отглежда близо до екваториалния пояс, който е най-уязвим на екстремни метеорологични условия като суши и урагани. Покачването на температурите е дългосрочна заплаха, която може да намали площта, подходяща за отглеждане на кафе с до 50% до 2050 г. според Междуамериканската банка за развитие (IDB).

Екстремните студове в Бразилия намалиха миналогодишната реколта и ограничават потенциала за 2022 г.

"Няма да имаме жизнеспособни ферми за отглеждане на кафе след 20 или 30 години, ако не предприемем действия сега", смята ръководителят на бизнеса с кафе на Nestle Дейвид Рени.

Nescafe иска да набавя всичките си суровини за производство на кафе от устойчиви ферми до 2025 г. спрямо 82% през 2021 г. Освен това иска една пета от него да се отглежда с регенеративни методи до 2025 г.

Какво включват промените?

Програмата включва замяна на кафеените дървета с устойчиви на болести и климатични промени сортове, които могат да помогнат за увеличаване на добивите за фермерите. Nestle предлага стимули и премии за кафени зърна, идващи от отговорно производство, но недостатъчно фермери прилагат такива мерки сами.

Въпреки, че звучи добре, отглеждането на устойчиви култури е сложен проблем. Инвестирането в регенеративни практики може да бъде рисковано и скъпо за обеднелите фермери.

Над 80% от семействата, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността според организацията с нестопанска цел TechnoServe. Те се изправят и пред растящата инфлация.

В Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия Nescafe ще пилотира програма за финансова подкрепа, за да насърчи фермерите да преминат към регенеративни методи. Заедно с фермерите ще изпробва мерки като условни парични стимули и метеорологична застраховка, за да направи отглеждането на кафе по-устойчиво.