Япония се връща на световната карта на производителите на чипове, след като Nvidia обяви, че ще си партнира с местни компании за изграждането на мрежа от заводи за графични ускорители, използвани за AI задачи, съобщава Bloomberg.

Това е пореден успех за Токио, след като успя да привлече инвестиции от компании като TSMC и Micron, които също са с водещи позиции в сферата.

Една малка държава донесе 15% от приходите или $2,7  милиарда на Nvidia

Една малка държава донесе 15% от приходите или $2,7 милиарда на Nvidia

Градът-държава управлява 60% от общия капацитет на центровете за данни в Югоизточна Азия

"Япония има цялата техническа експертиза и индустриален капацитет, за да създаде свой собствен изкуствен интелект", коментира изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг по време на среща с икономическия министър на страната.

Забравена слава

Японските компании доминираха на глобалния пазар за DRAM памети през 80-те, но към днешна дата повечето излязоха от този бизнес. Местните производители на NAND чипове и фотографски сензори обаче продължават да са на високо ниво.

Според скорошен доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания най-добрите японски фабрики за чипове изостават с около десетилетие спрямо лидерите от TSMC и Samsung.

Технологична Япония, която (засега) изостава в надпрварата за изкуствен интелект

Технологична Япония, която (засега) изостава в надпрварата за изкуствен интелект

Какви са причините?

От 2021 г. Токио има стратегия за развитието на полупроводниковата индустрия, която включва партньорство със САЩ и субсидиране на местните компании. В края на ноември индустрията получи допълнителни 13,5 млрд. долара.

Водещата компания Tokyo Electron ще строи развоен център на остров Кюшу за 290 млн. долара, като недалеч ще има завод на TSMC за 6,7 млрд. долара.