Страните по света буквално се надпреварват да разработят свои собствени алгоритми за генеративен изкуствен интелект и на този фон високотехнологична Япония неочаквано изостава, пише CNBC.

Генеративният изкуствен интелект е най-горещата тема в областта на технологиите, откакто OpenAI направи фурор със своя чатбот ChatGPT.

Според проучване на Goldman Sachs пробивът в областта на генеративния AI може да доведе до 7% увеличение на световния БВП, което означава над $7 трилиона долара през следващото десетилетие.

Синиша Джукич, Bosch Digital: AI ще стане като Excel - задължителна част за много професии

Синиша Джукич, Bosch Digital: AI ще стане като Excel - задължителна част за много професии

Заводите се местят лесно според разходите, докато инвестициите в хората са дълготрайни, категоричен е генералният мениджър на компанията

Ключът към развитието на генеративния AI са големите езикови модели, които са в основата на ChatGPT и Ernie Bot на китайската Baidu. Те могат да обработват огромни масиви от данни, за да генерират текст и друго съдържание.

Изоставането на Япония

"Към днешна дата винаги напредналата Япония изостава от САЩ, Китай и ЕС в разработването на тези алгоритми", казва Нориюки Коджима - съосновател на японския стартъп Kotobа.

Япония изостава от САЩ, Китай и Европа по отношение на мащаба и скоростта на развитие на големи езикови модели. Това, според експертите, до голяма степен се дължи на известни недостатъци във възможностите ни за дълбочинно обучение и по-широкото разработване на софтуер.

Още по-лошата новина е, че по данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната, Япония е сблъска с дефицит от 789 000 софтуерни инженери до 2030 година.

И все пак, на ход са големите технологични играчи в страната, които ще опитат да променят нещата и отново да изненадат целия свят.

Над 40% от топ мениджърите: AI може да унищожи човечеството

Над 40% от топ мениджърите: AI може да унищожи човечеството

Една трета от запитаните се опасяват, че това може да стане в рамките на 10 години