Първият частен влак, който ще превозва пътници между София и Бургас ще бъде наличен още от тази година. Това съобщи за Грамофона нюз Калина Кискинова, изпълнителен директор на железопътния превозвач "Пимк Рейл".

"До 12 октомври 2024 г. трябва да имаме поне един влак, за да поддържаме лиценза по неговите изисквания. Ще ни е трудно обаче да кажем откога ще стартираме истинската услуга, защото са много нещата, с които се съобразяваме. Самите ние имаме големи изисквания към себе си, за да можем да предложим друго ниво на качество", коментира преди дни в Бургас Кискинова.

Тя отбеляза, че частният влак няма да има нищо общо с влаковете, с които пътуваме сега.

"Ще има първа класа, бизнес класа, ресторант, интернет, място за колички. Услугата ще е по-бърза, ще има комфорт и всякакви други екстри, които можете да видите в Европа и които се предлагат по време на пътуване. И със сигурност то ще е много приятно", каза изпълнителният директор.

БДЖ има конкурент: пловдивската "Пимк" взе лиценз за влаков превоз на пътници

БДЖ има конкурент: пловдивска компания взе лиценз за влаков превоз на пътници

Ще се подобрят ли и държавните влакове?

Кискинова не уточни за колко часа точно ще се изминава разстоянието от столицата до Бургас, но със сигурност то ще е по-малко от 7 часа. Тя не посочи и колко ще струва услугата, но я определи като европейска.

В края на октомври 2023 г. пловдивската частна транспортна компания "Пимк" обяви, че е получила лиценз за жп превоз на пътници от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Дейността на дружеството ще се извършва чрез фирмата "Пимк Рейл Експрес" ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския регистър през април миналата година. Така държавното "БДЖ - Пътнически превози" за първи път в своята история ще има реален конкурент при превоза на пътници в България.

Пловдивската компания има лиценз за товарни превози и от 2015 година извършва жп превоз на товари. Лицензът за пътнически превози е бил издаден на 28 септември и е подписан от транспортния министър Георги Гвоздейков, разбираме от сайта на агенция "Железопътна администрация".

Вагони за милиони: Подробности за "секретния" влак, с който руския президент пътува тайно из страната

Вагони за милиони: Подробности за "секретния" влак, с който руския президент пътува тайно из страната

Брониран, снабден с комуникационни системи и още информация за влака "фантом" на Владимир Путин