Пореден опит за разпродажба на активите на фалиралия ловешки завод за електроинструменти "Спарки Елтос" е насрочен за края на този месец. Синдикът Веселин Банков е обявил няколко различни търга, като те са за земя, сгради, оборудване, материали и продукция с обща начална стойност от над 23 млн. лева.

Историята на завода започва още през 1961 г., като през 1996 г. е приватизиран и в периода до 2015 г. в него са инвестирани 43 млн. евро.

Акциите на "Спарки Елтос" се изстреляха, след като инвеститор предложи да го преструктурира

Как един богат българин от САЩ накара акциите на "Спарки Елтос" да поскъпнат с 235%

Във видео обръщение Фил Филипов посочва, че иска да спаси дружеството

Предприятието започва да работи на загуба след 2008 г., като проблемите през следващите години се задълбочават, дейността стихва през 2018 г. и през 2020 г. се стига до обявяване в несъстоятелност със 106,359 млн. лева дългове към контрагенти, банки, персонал, клиенти и т.н.

През годините имаше няколко опита активите да бъдат разпродадени.

Фалитът на "Спарки" се отлага, засега

Фалитът на "Спарки" се отлага, засега

Българската банка за развитие преструктурира дълговете му, които вече достигат 70 милиона лева

Сега най-висока е началната тръжна цена на два имота и дълготрайни материални активи в индустриалната зона на Ловеч. Те са с обща площ от близо 120 декара, като на тяхна територия има около 40 сгради - цехове, складове, административни сгради, общежития, пречиствателна станция и т.н. Началната тръжна цена е 21,6 млн. лева.

ББР обявява публична продан на активи на Спарки Елтос АД на 15 декември

ББР обявява публична продан на активи на Спарки Елтос АД на 15 декември

В рамките на други два търга се продават още няколко имота заедно със сградите в тях, като общата начална тръжна цена е над 1,2 млн. лева.

Продават се и хиляди стоки и материали от складовете на "Спарки Елтос", както и електромеханични прекъсвачи, литиево-йонни акумулаторни клетки, планетарни редуктори, колектори и патронници под митнически контрол. Те са за още близо 700 000 лева.