Българската банка за развитие (ББР) е постигнала споразумение с основните кредитори на дружествата "Спарки" и "Спарки Елтос" за преструктуриране на техните задължения, става ясно от писмо на финансовата институция, разпространено от самата компания. Това засега спасява задлъжнелите предприятия от принудително събиране на дълговете, които до края на годината са в размер на над 70 млн. лв. и голяма част от които вече са просрочени.

Паралелно с преговорите с банките кредитори, от ББР изтъкват, че вече са в напреднала фаза на договаряне с потенциални инвеститори за продажбата на ловешката компания. От финансовата институция изтъкват, че се очаква преговорите да бъдат финализирани до края на годината.

Въпреки че "Спарки Елтос" има просрочени задължения на стойност над 54 млн. лв., основно към ББР и към Международната инвестиционна банка, от Българската банка за развитие все пак изтъкват, че все пак планират да инжектират ликвидност в дружеството, за да може то да посрещне плащанията по текущите си поръчки и да продължи работа. За да гарантира операцията на предприятието, от институцията призовават останалите ѝ кредитори към "търпение, разбиране и отстъпчивост, чрез въздържане от действия по промяна на условията на доставка и плащане, прекратяване на договорните взаимоотношения или принудително изпълнение."

Акциите на "Спарки Елтос" се изстреляха, след като инвеститор предложи да го преструктурира

Как един богат българин от САЩ накара акциите на "Спарки Елтос" да поскъпнат с 235%

Във видео обръщение Фил Филипов посочва, че иска да спаси дружеството

Преди месец ББР, която е най-големият кредитор на дружествата от "Спарки Груп", беше в преговори с друг потенциален инвеститор - Фил Филипов. Бизнесменът, в чието портфолио има десетки преструктурирани компании, обещава във видеообръщение да нaмaли peжийнитe и дa yвeличи eфeĸтивнocттa на предприятието. "Kaчecтвoтo, диcциплинaтa и чecтнocттa тpябвa дa бъдaт тoвa, c ĸoeтo oт yтpe тpябвa дa зaпoчнeм cъc "Cпapĸи Eлтoc", каза той. Но разговорите между двете страни не доведоха до сделка.

Същевременно останалите институции, на които лошешките компании дължат средства, вече опитаха да предприемат действия срещу тях. През пролетта друг кредитор на дружествата - Уникредит Булбанк поиска обявяването на "Спарки", "Спарки Елтос" и "Спарки Груп" в несъстоятелност, но делата не се увенчаха с успех.

А дружествата от групата продължават да се представят изключително зле. За миналата година и "Спарки", и "Спарки Елтос" са на загуба, съответно от 735 хил. лв. и 12,5 млн. лв., като негативните финансови резултати продължават и през първите две тримесечия на тази година.