Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря за втори път придобиването на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. Няколко дни след съобщението, че започва задълбочено проучване на сделката, Комисията излезе с решение, с което блокира споразумението между ЧЕЗ и българския публичен холдинг "Еврохолд". То може да бъде обжалвано пред съда, като за момента от компанията-купувач не са обявили какво ще предприемат. Бъдещите действия ще бъде решение след заседание на Надзорния съвет.

Решението е подписано с особено мнение на един от членовете на Комисията. Анна Янева пише, че то е взето в несъответстие със законовата рамка.

По-рано ЧЕЗ декларира, че ако и този път Комисията блокира сделката, дружеството няма да търси купувач и ще остане собственик на активите в България.

В решението си Комисията обвързва пазарната мощ на "Еврохолд" на пазара на застраховки чрез дъщерното му дружество "Евроинс". Предвид характера на търговията на електроенергия в България, дружествата са задължени да сключват застраховки във връзка със заплащането на търговците на добавка "Задължение към обществото на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", а също и като гаранция за плащане и добро изпълнение при сключване на сделки за покупко-продажба на електрическа енергия на пазарния сегмент на енергийната борса.

"Следователно, след финализиране на планираната сделка придобиваните предприятията ще имат гарантиран и финансово осигурен достъп до изискуемите застрахователни полици, както като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия, така и за поддържане на съответните лицензионни дейности. Това обстоятелство ще създаде значително конкурентно предимство за новата група пред останалите участници на съответните пазари, осигурявайки изначално изпълнението на гаранционните (застрахователни) изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха оказали въздействие", пише в решението на Комисията.

Самата "Еврохолд" е декларирала пред Комисията, че е готова да не разработва и да не продава застрахователни продукти, насочени към търговците на електроенергия в България. КЗК обаче счита, че предложените мерки не са достатъчни.

Какво отговориха от "Еврохолд", вижте тук.

"Еврохолд": Приемаме решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга

"Еврохолд": Приемаме решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга

Първото решение на КЗК да спре продажбата на активите на ЧЕЗ на българската "Инерком" бе оспорено от експерти. Проблем пред изкупуването се оказаха шестте фотоволтаични централи, които групата на "Инерком" притежава. Според КЗК с осъществяването на планираната сделка придобиващата контрол група, в качеството си на производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от ФтЕЦ. Данните обаче показаха, че общият дял на обединената група щеше да е едва 2,5 процента от фотоволтаиците в България. Освен това бе започната и процедура по отделяне на активите.

Припомняме, "Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата. На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителството, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

"Еврохолд" иска да купува още енергийни активи на Балканите

Купувачът на ЧЕЗ в България иска да купи и други енергийни дружества на Балканите

Отказ на КЗК да одобри сделката у нас би бил "национално предателство", заяви председателят на Надзорния съвет