Травис Каланик планира да продаде 29 процента от дяловете си в Uber Technologies Inc., в която е съосновател, като част от голямата инвестиционна сделка, водена от SoftBank Group, твърди The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Каланик, който бе принуден да напусне позицията си като главен изпълнителен директор през миналата година, но все още е в борда на директорите, планира да продаде дела на стойност около 1,4 милиарда долара на консорциума, воден от японците.

Сделката, която приключи в края на миналия месец, оцени Uber на 48 милиарда долара - грубо с около 30% по-ниско от последната оценка от 68 милиарда долара.

Като част от нея, SoftBank ще инвестира и около 1,25 милиарда долара при условията на предходната оценка. И в крайна сметка ще притежава около 15% от компанията. Другите членове на консорциума ще придобият общо около 3%.

Сделката представлява първа възможност за Каланик - отдавна милиардер на хартия - да осребри част от дела си в компанията. Тя обаче изненадва анализаторите, тъй като Каланик, който държи общо около 10% в Uber, преди е заявявал, че няма да продаде дялове в рамките ѝ.

Върховният съд на ЕС реши: Uber е таксиметрова компания

Върховният съд на ЕС реши: Uber е таксиметрова компания

Решението не може да бъде обжалвано