Върховният съд в Европейския съд отсъди, че Uber Technologies Inc. трябва да е обект на същите регулации, както таксиметровите компании. Компанията твърди, че не предоставя таксиметрова услуга, а технологична платформа, която свързва пътници с независими шофьори.

Решението бе следено отблизо от цялата технологична индустрия, защото може да създаде прецедент относно това как фирмите в развиващата се "гиг" икономика биват регулирани в блока от 28 страни.

Решението на Европейския съд в Люксембург не може да бъде обжалвано.

Делото започна от Барселона, където местните власти заявиха на Uber, че компанията трябва да се съобрази с местните регулации за таксиметрови компании.

В своето решение съдът заявява, че услугата, чиято цел е "да свързва, чрез приложение на телефона и за възнаграждение, непрофесионални шофьори, използващи собствен автомобил с хора, които искат да пътуват в рамките на града" трябва да бъде класифицирана като "услуга в областта на транспорта" според европейското законодателство.

Още преди произнасяне на съда, от Uber заявиха, че негативно за тях решение няма да промени особено метода им на работа в ЕС, тъй като те вече работят в повечето страни под изискванията на транспортните закони.

Всички места, заедно с България, където Uber е забранен

Всички места, заедно с България, където Uber е забранен

Лондон е поредният град, вдигнал мерника на компанията