Докато на дневен ред в Европа е по-масовото производство и употреба на електромобилите и постепенното отпадане от пазара на двигателите с вътрешно горене, Сърбия и Италия създават нов соларен автомобил на бъдещето. Колата се нарича Emilia4 и е символ на устойчивата мобилност и на бъдещето, казват сръбските власти, цитирани от местинте медии.

Всъщност, това е соларен електрически автомобил, който работи на слънчева енергия и е произведен от Alma Mater Studorium - Университетът на Болоня, като част от проект за двустранно научно сътрудничество със Сърбия, съфинансиран от Министерството на външните работи на Италия.

В Нови Сад започна изграждането на фабрика за мотори за електромобили на японския гигант Nidec

В Нови Сад започна изграждането на фабрика за мотори за електромобили на японския гигант Nidec

Заводът ще бъде част от най-големия производствен хъб на компанията в Европа за над $1 милиард

Както подсказва името, Emilia4 е четириместна кола, която в първоначалната си версия е градска кола, която може да се движи с до 65 км/ч. Автомобилът се задвижва от два електрически двигателя, които консумират енергия, еквивалентна на обикновен сешоар от 1200 вата, пише в сайта на посолството на Италия в Сърбия.

Благодарение на уникалните си характеристики, колата се захранва изключително от слънчева енергия, така че може и без външно зареждане на батерията.