Тайланд планира да се откаже от масовия туризъм през следващите години, като се ограничи до приемането на 8 милиона чужденци през 2021 г. (вместо 40 милиона) и ще запази тази бройка през следващите няколко години. Това заяви в четвъртък на семинар в Банкок ръководителят на Тайландската администрация по туризъм (TAT) Ютасак Суфасон.

"Няма да има повече масов туризъм. Когато тази индустрия отново се изправи на крака, Тайланд вече няма да се разглежда като опасна, но секс дестинация. Това означава, че ще осигурим на туристите безопасност, хигиена, устойчивост на околната среда и допълнителни възможности и ще съсредоточим усилията си върху приходи от туризъм ", каза ръководителят на TAT, цитиран от Bangkok Post.

Според Суфасон необходимостта от увеличаване на доходите от престоя на туристите е била узряла още преди кризата COVID 19. Например, през 2019 г. средният доход от един чуждестранен турист е 47 000 тайландски бата (около 1500 долара), което е със 100 долара по-малко в сравнение с предходните години.

Целта на TAT е да повиши тази сума до 62 000 бата (приблизително 1990 долара) през 2021 и 2022 г. с по-малко чуждестранни туристи - 8 милиона туристически посещения вместо 40 милиона през 2019 г., каза ръководителят на ведомството. Той подчерта, че пандемията COVID ще повлияе на туристическите потоци в продължение на още няколко години, дори ако бързо да бъде потисната от масови ваксинации, и следователно туристическата индустрия трябва да се съсредоточи върху качеството и рентабилността на туризма, без да се опитва да гони бройките от предикризисните години.

Но оценките за развитието на туристическия пазар по време на пандемията и след това в Тайланд се разминават в различните ангажирани с него структури , пише 1prime.ru.

Министерството на туризма и спорта, което е органът, определящ политиката за TAT, смята, че Тайланд трябва да започне да приема туристи отново възможно най-скоро, за да избегне допълнителни щети на и без това сериозно увредената туристическа индустрия. Министерството редовно представя нови планове за развитие на туризма на националния пандемичен център и кабинета на министрите съгласно сегашната система от ограничения, насочени към контролиране на разпространението на инфекцията.

Министърът на туризма и спорта Ратчакит Пракан, цитиран от сайта Thaiger, беше принуден да признае, че масовият туризъм в Тайланд няма да може да се възобнови до второто тримесечие на 2021 г., наричайки това оптимистична оценка.

От друга страна Министерството на финансите прогнозира ръст на чуждестранния туризъм през следващите години. Според оценките на министерството, публикувани в четвъртък от Bangkok Post, Тайланд ще приветства, както казва ТАТ, 8 милиона чуждестранни туристи през 2021 г., но растежът ще продължи през следващите три години, достигайки нивото от 40 милиона до 2024 година.

Има борба между двете противоположни мнения, според тайландски експерти: туристическото лоби се опитва да разреши въпроса за отваряне на границите възможно най-скоро, докато лекарите в центъра за борба с пандемията и Съвета за национална сигурност подчертават опасността от нова вълна на пандемия от масивното пристигане на туристи.

От туристическата индустрия обичайно подчертават нейния дял в БВП на страната, който според различни източници варира от 12 до 17%. Това е, което поражда неоснователното мнение на много хора извън Тайланд, че страната "живее само от туризъм", каза експерти. Отбелязвайки, че тук не по-важен е делът в БВП, а броят на хората, заети в туризма и масово губещи прехраната си.

Всъщност Тайланд "живее" от всички сектори на икономиката: индустриално производство и износът на индустриални продукти, например автомобили и дънни платки за компютри, представляват над 35% от БВП, което е много повече, отколкото туризмът създава. Износът на храни и селскостопански продукти - ориз, тапиока, морските дарове са и най-важният източник на доходи за Тайланд.