Шведската компания H&M - която е един от най-големите в света модни брандове и има магазини и у нас - ще съкрати персонала си с около 1500 души, като част от програма за намаляване на разходите. Това се казва в изявление на компанията, съобщи ТАСС.

"Както беше съобщено по-рано, групата H&M инициира глобална програма по намаляване на разходите и по-нататъшно повишаване на ефективността на бизнеса. Програмата е свързана с административни и режийни разходи, а също така включва намаляване на персонала с около 1500 позиции", се казва в съобщението.

Очаква се посоченото да осигури годишни спестявания от около 2 милиарда крони (190 милиона долара), от което ще се види ефекта през втората половина на 2023 година.

 

Освен това, се очаква програмата да доведе до разходи за преструктуриране от малко над 800 милиона крони (76 милиона долара) през четвъртото тримесечие на 2022 година. В края на септември стана известно, че нeтнaтa пeчaлбa нa Неnnеѕ & Маurіtz (Н&М), зa пъpвитe 9 мeceцa нa финaнcoвaтa 2021-2022 г., пpиĸлючилa нa 31 aвгycт, (т.e. зa пepиoдa ceптeмвpи 2021 г.-мaй 2022 г.) нaмaлявa знaчитeлнo - c 31% в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa и възлизa нa 4,43 милиapдa швeдcĸи ĸpoни (oĸoлo 387 милиoнa дoлapa). В голяма степен това се обясняваше с напускането на компанията на Русия.

H&M със значителен спад на печалбата след напускането на Русия

Световен моден бранд, популярен и у нас, със спад на печалбата след напускането на Русия

Завишените разходи са през периода март - май