Установено е, че само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара у нас овчи сирена наистина съдържа изцяло овче мляко, останалите са смес от овче и краве мляко. Посоченото е показал проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по поръчка на Сдружение "За достъпна и качествена храна", съобщават от сдружението.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този основен хранителен продукт една от най-високите цени на кг в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко, посочват от сдружението.

Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се смесва.

При това, част от потребителите купуват именно овче сирене, поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, подчертават от сдружението.

Какви са реалните цени на агнешкото и сиренето? Говори шефът на Асоциацията на овцевъдите

Какви са реалните цени на агнешкото и сиренето? Говори шефът на Асоциацията на овцевъдите

За състоянието на бранша и ще има ли скоро верига фермерски магазини у нас, обяснява Симеон Караколев в интервю за Money,bg

"Тeзи много тревожни резултати от изследването хвърлят "петно" върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на 2023 г. се нареди на 19-о място в света, според класацията на Taste Atlas", коментира Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружението "За достъпна и качествена храна".

Според въпросната класация, най-хубавото сирене в света е италианското "Пармиджано", а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. Освен в България, нашето овче сирене е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение "За достъпна и качествена храна" продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни, посочват още от организацията.

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

"Ел Би Булгарикум" понижава значително цените на сиренето и кашкавала

Новото ръководство е сключило нови договори за доставка на мляко с български производители