Стартъп екосистемите на Белград и Нови Сад са достигнали най-високата стойност досега - $1,116 милиарда. Това ръст от 66% спрямо предходната година, съобщиха от Министерството на науката, технологичното развитие и иновации, пише eKapija, позовавайки се на изследването Startup Genome 2024.

Според последните данни системата на стартъп компаниите в сръбските градове Белград и Нови Сад е позиционирана като първата екосистема в региона на Западните Балкани и десета в Централна Европа.

Местните прохождащи компании си осигуряват по-голяма финансова сигурност в ранните фази на развитието на иновациите в сравнение с много други европейски градове, като например Прага, Варшава и Любляна. Според получените резултати средната възраст на основателите на нови компании е 35 години, което е с три години по-малко от средната за Европа, като процентът на жените също е над средния за Европа и света.

Индустрията за 2 млрд. евро, която Сърбия разви само за няколко години

Индустрията за 2 млрд. евро, която Сърбия разви само за няколко години

Износът се е вдигнал почти двойно от 2017 г. до днес

Голям процент от стартиращите компании от регионите на Белград и Нови Сад (64%) разпознават световния пазар като техен целеви пазар за пласиране на иновативни продукти.

През изминалата година най-големите успехи на сръбската стартъп екосистема са нарастващата общност с висок процент професионалисти и отличната група от таланти, която формира различни компании и екипи. Наблюдава се все по-силно и устойчиво финансиране в ранната фаза на развитие на стартиращ бизнес, изразена амбиция, глобално мислене и ключово участие в напреднали технологии като изкуствен интелект.