Въпреки пандемията и за първи път в 17-годишната си история Tesla Inc. отчете четвърто поредно тримесечие на печалба, предава The Wall Street Journal. Анализаторите на Уолстрийт очакваха загуба, но компанията на Илън Мъск успя да постигне печалба от $104 млн.

Акциите поскъпнаха с до 7,94% в Ню Йорк след обявяване на резултатите.В разговора с анализаторите Мъск съобщи още, че е избрала Остин, Тексас за втория си завод в САЩ. Там ще бъдат произвеждани влекача, Model 3 и Model Y. Компанията запази целта си за доставка на над 500 хил. автомобила през 2020 г., но Мъск посочи, че тя става все по-трудна за постигане.Постигането на четири поредни тримесечия на печалба означава, че Tesla може да бъде включена в индекса S&P 500, което ще донесе допълнително търсене за акциите.

Достигането на този момент не бе лесно. От 2003 г. насам Tesla загуби над $6,78 млрд. и бе близо до финансов колапс няколко пъти, включително през 2008 г. и 2018 г.

През второто тримесечие на 2020 г. ключов за успеха се оказа завода в Китай, където разходите за труд са по-ниски. Той продължи и да работи, докато фабриката в САЩ бе затворена през половината от периода. Tesla агресивно се опитваше и да намали разходите през тримесечието, намалявайки заплати, освобождавайки служители и търсейки намаляване на наемите.Благодарение на силното търсене и завода в Китай доставките на автомобили намаляват едва с 4,9% през периода, като анализаторите очакваха 24%.

Приходите също намаляват с 4,9% до $6 млрд., тъй като Tesla продава повече от по-достъпния Model 3.

Крайният резултат е подпомогнат и от продажбата на регулаторните данъчни кредити, които възлизат на $428 млн.

Илън Мъск получи още 1,69 млн. акции от Tesla за над $2,6 млрд.

Илън Мъск получи още 1,69 млн. акции от Tesla за над $2,6 млрд.

Компанията вече струва повече от Toyota, Volkswagen и Huyndai заедно