Печалбата на Tesla за третото тримесечие на 2021 г. надхвърли очакванията на анализаторите и показа, че компанията е успяла да се справи с предизвикателствата в световната икономика, които тормозят конкурентите ѝ: недостиг на полупроводници и други материали, пише CNN.

Производителят отчете оперативна печалба в размер на $2,1 млрд., ръст от 30 процента спрямо предходния рекорден отчет от второто тримесечие. Печалбата на акция е със 17 процента по-висока от очакванията на анализаторите. Това е шестото поредно тримесечие, в което Tesla отчита положителен резултат по тази метрика.

Приходите се покачват с 15 процента до $13,8 млрд., оставайки малко под прогнозите.

Резултатът е показателен, след като Tesla докосна $1 млрд. оперативна печалба само преди две тримесечия. Гледайки към чистата печалба, тя е $1,6 млрд., ръст от 42 процента спрямо предходното тримесечие - и почти четири пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Tesla се мести в Тексас

Tesla се мести в Тексас

Новата централа ще се намира в близост до новия завод за Model Y и Cybertruck, който е почти завършен

Все пак Tesla предупреди, че не е застрахована от проблемите и потвърди, че изпитва недостиг на полупроводници и други материали, както и забавяне заради задръстените пристанища.

На скорошната годишна среща главният изпълнителен директор Илон Мъск посочи, че справянето с проблемите в доставните вериги е скъпо занятие. "Количеството пари, което харчим, за да пренасяме части по света, не е приятно, но се надяваме, че е временно", каза той.

Tesla обаче има възможността да повиши цените на автомобилите си - въпреки растящата конкуренция от традиционни компании като Volkswagen, General Motors и Ford. Продажбите са на рекордно ниво - 20% ръст спрямо предходните три месеца и 73% спрямо същия период на миналата година, или общо 241 300 автомобила.

Tesla продължава да държи и bitcoin, за които съобщи, че е купила през февруари. През април продаде 10 процента от тях, а тази сряда обяви, че дигиталните ѝ активи възлизат на $1,26 млрд. към края на септември, когато криптовалутата се обменяше срещу около $40 хил. В сряда bitcoin постигна нов рекорд от над $66 хил.

Нов исторически връх за Bitcoin: криптовалутата достигна $66 000

Нов исторически връх за Bitcoin: криптовалутата достигна $66 000

Първият борсово търгуван фонд, свързан с биткойн, предизвика истински фурор с дебюта си на борсата в Ню Йорк