Печалбата на Tesla за четвъртото тримесечие не достигна очакванията на Wall Street в сряда и компанията не успя да предостави ясна цел за доставки на превозни средства през 2021 г., което доведе до спад на акциите ѝ от 5% след края на търговската сесия, предаде Reuters.

Разочароващите резултати идват, след като акциите на производителя на електромобили нараснаха с близо 700% през последните 12 месеца, което се основаваше на очакванията, че Tesla бързо и доходоносно ще продължи с експанзията си.

Инвеститорите се надяваха на значително увеличение спрямо целта на компанията за доставка през 2020 г. от половин милион превозни средства, но Tesla излезе само с неясна перспектива и не посочи конкретна цел за доставка.

"В рамките на многогодишен хоризонт очакваме да постигнем 50% средногодишен ръст на доставките на превозни средства", посочват от компанията. "След няколко години може да нарастваме по-бързо, което очакваме да бъде и през 2021 г."

Запитан от анализатор през октомври дали Tesla има за цел да достави между 840 хил. и 1 млн. превозни средства през 2021 г. въз основа на текущия максимален капацитет на своите фабрики, Мъск отговори, че целта е "в тази област", докато при друго интервю изпълнителният директор на Tesla изтъкна, че компанията ще предостави насоки през следващото тримесечие.

Главният финансов директор на Tesla, Захари Къркхорн каза в сряда, че компанията "работи изключително усилено", за да се справи с глобалния недостиг на полупроводници, който озадачи автомобилната индустрия, но не даде подробности.

През четвъртото тримесечие Tesla достави 180 570 превозни средства, което е тримесечен рекорд, въпреки че на косъм пропусна амбициозната си цел за 2020 г. от половин милион електромобила.

"След безпрецедентното представяне на Tesla през 2020 г., инвеститорите очакваха значително изстрелване на печалбите и още по-голяма цел за доставки на автомобили през 2021 г.", каза Харис Ануар, старши анализатор в Investing.com.

Докато Tesla е увеличила доставките като цяло, компанията заяви в сряда, че средната продажна цена на превозно средство е спаднала с 11% на годишна база, като повече потребители преминават към по-евтините Model 3 и Model Y.

Нетните приходи, с изключение на изплащанията на компенсации на базата на акции на Мъск, са нараснали до 903 млн. долара от 386 млн. долара през същия период на миналата година, но компанията не е достигна средните очаквания на анализаторите за печалба от 1,08 милиарда долара на тримесечие, според данни на Refinitiv.

Все пак при приходи от 10,74 млрд. долара, тримесечните постъпления на Tesla леко надминаха очакванията на анализаторите от 10,4 млрд. долара.