Още през август 2020 година Оракулът от Омаха изненада с новината, че предприема гръмки инвестиции в Токио, влагайки пари в пет на пръв поглед не особено печеливши компании, пише Forbes.

Тази седмица от Berkshire Hathaway обявиха, че тяхното дъщерно дружество National Indemnity Company е увеличило дела си във въпросните компании до над 8,5%.

Компаниите са Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo

И докато през 2020 година 5% дялове в петте фирми изглеждаха странен ход, днес нещата изглеждат по друг начин.

Бъфет разпродаде акциите си в TSMC

Бъфет разпродаде акциите си в най-големия производител на чипове

Преди само 6 месеца стана ясно, че той е вложил 4,1 млрд. долара в тайванската компания

Цените на акциите не само се удвоиха след намесата на Бъфет, но той дори успя да изпревари най-мощното покачване на японските акции от началото на 90-те години на миналия век.

Изненадващата подкрепа от Китай

Залогът на Бъфет за Япония получава изненадваща подкрепа от забавящата се китайска икономика. Както главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк коментира за Nikkei Asia - "инвеститорите отслабват акцента върху Китай, защото се притесняват за китайската икономика и инвестират в Япония, тъй като искат да продължат с азиатската си експанзия".

Общата стойност на дяловете надхвърля тази на притежаваните от Berkshire акции във всяка друга страна извън САЩ, съобщават от компанията.

Днес Berkshire Hathaway смята да задържи японските си инвестиции в дългосрочен план, като изпълнителният директор Уорън Бъфет обеща, че компанията ще купи само до 9,9% дял от всяко от петте дружества.

Колкото до компаниите, те са фокусирани върху диверсифицирани дългосрочни инвестиции, които дават приоритет на стойността и паричния поток. Традиционно играят ключова роля за вноса на енергия, минерали и храни в Япония, както и за износа на готови продукти.

Бъфет подготвя акционерите за смъртта си и други важни послания, които един българин научи от срещата с него

Бъфет подготвя акционерите за смъртта си и други важни послания, които един българин научи от срещата с него

Предприемачът Борис Кръстев присъства на тазгодишното събрание на акционерите на компанията