Вероятно сте имали неуспех в кариерата си в даден момент. Преживяването може да бъде трудно. Вероятно сте изпадали в ситуация, в която да не знаете накъде да се обърнете или как продължите.

Но независимо дали са се отнасяли с вас несправедливо или сте направили ужасна грешка, можете да се възстановите и да мислите за едно по-добро бъдеще в кариерен план.

Естествено е да има провали в кариерата поради много причини. Освен това хората са стресирани и все по-напрегнати, което затруднява избягването на конфликти или проблеми, които могат да провалят напредъка ви в кариерата.

Въпреки, че сте имали падение в кариерата си, можете да предприемете положителни стъпки, за да се възстановите. Предлагаме ви 6 такива стъпки, от статия на Forbes: 

1. Анализирайте

Когато нещата са трудни, инстинктът ви може да ви подсказва да избягвате болката и негативното мислене. Но когато си позволите да почувствате емоциите на загубата, ще подобрите своята способност да се справяте с предизвикателствата в бъдеще, според изследване от държавния университет в Охайо.

Помислете какво се е объркало и се съсредоточете върху факторите, които контролирате. Помислете какво бихте могли да направите по различен начин. Припомнете си силните си страни. Направете планове за придобиване на нови умения или подобряване на тези, в които може да сте слаби.

Направете равносметка на вашите приоритети и това, което е най-важно за вас както в личен, така и в професионален план.

2. Не се изолирайте от хората

Когато преминавате през лош период в кариерата си, може да се почувствате изолиран, но почти всеки ще премине или е минал през трудни моменти в кариерата си. Всъщност 40% от хората казват, че са губили работа поне веднъж, а 23% казват, че са губили работа три или повече пъти. Освен това 73% от хората се тревожат, защото са били уволнени или съкратени, според проучване на Intoo и Harris Poll.

Доверете се на близък приятел или колега, като споделите с него притесненията си.

3. Бъдете оптимисти

Със сигурност не иск

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

Решението за промяна и ново начало не винаги е лесно, но често е за добро

ате да показвате престорена позитивност, но да бъдете оптимисти е изключително здравословно. Когато сте в състояние да приемете провала и да го видите в положителна светлина, е по-вероятно да запазите щастието и мотивацията си, според проучвания.

4. Бъдете конструктивни

Друг ключов елемент от преодоляването на провал в кариерата е да гледате градивно на нещата. Вероятно ще искате да си починете с близък приятел или член на семейството или сам, но след това се уверете, че управлявате делата си правилно. Способността за самоконтрол е сигнал за зрялост.

5. Действайте

Също така знайте, че провалът всъщност може да доведе до по-голям успех. Ученето, опитването пак и пак и пак, работи за бъдещите ви постижения, според проучване на Northwestern University. Многократните усилия наистина водят до положителни резултати.

В крайна сметка когато упорствате ще стигнете до следващата си възможност за кариера и ще подобрите психичното си здраве, въз основа на изследване в Journal of Abnormal Psychology.

Да зарежеш кариера на банкер и да създадеш бизнес за $19 милиарда: историята на един корабен магнат

Да зарежеш кариера на банкер и да създадеш бизнес за $19 милиарда: историята на един корабен магнат

Фамилията Апонте е в бизнеса на корабоплаването над три века, но Джанлуиджи Апонте придобива първия кораб през 1970 г.

6. Продължете напред

Един от най-трудните неща при възстановяването е да се отпуснете и да продължите напред. Може да се срамувате от собствения си провал, но ще бъде по-вероятно да успеете, когато можете да го признаете, да поемете дълбоко въздух и да продължите напред, колкото и банално да звучи.