С нарастващите температурите и промените в околната среда, които оказват натиск върху всяка страна, градовете са изправени пред нови предизвикателства в плановете си за устойчиво бъдеще. Някои обаче предприеха агресивни действия за прилагане на умни решения, които имат за цел да изградят по-високо качество на живот, като дават насоки, които останалият свят да следва.

Международният институт за развитие на управлението (IMD) съставя годишна класация на най-умните градове в света, базирана на икономическата и технологична мощ на всеки град и как тези фактори подобряват качеството на живот и предоставят решения към обществените предизвикателства. За пета година Индексът на "умните градове 2024" събра данни от жители на 142 града, за да разбере техните възгледи относно здравето и безопасността, мобилността, дейностите, възможностите и управлението на града.

Интересното е, че нито един град от Северна Америка или Африка не влезе в топ 20 тази година и всички градове в топ 20 освен три се намират в Европа или Азия.

Какво казват жителите на петте най-добре класираните места. Кои характеристики оказват най-голямо влияние върху живота им?

BBC разговаря с жители на първите пет града в Индекса на умните градове 2024, за да разбере кои функции оказват най-голямо влияние върху живота им.

Ето кои са в топ десет:

Според индекса на интелигентните градове 2024, десетте най-умни градове в света са:

Цюрих

Осло

Канбера

Женева

Сингапур

Копенхаген

Лозана

Лондон

Хелзинки

Абу Даби

Лозана, Швейцария

Докато три швейцарски града попадат в топ 10 (включително Цюрих на първо място и Женева на четвърто място), по-малкият Лозана е на седмо място в индекса, въпреки че населението му е едва около 150 000 души. Но малкото население на града всъщност се оказва сила сред жителите му.

"Обичам да живея в Лозана, защото това е малък град с всички удобства на голям град", каза Оливия Бошарт, PR мениджър в Lausanne Tourism.

Лондон, Великобритания

Класиран на осмо място в индекса (две позиции по-надолу от миналата година), Лондон продължава да се класира добре заради своите онлайн услуги, включително резервиране на транспорт и лесен за достъп до Wi-Fi.

Местните забелязват как последните няколко години градът поема много сериозно ангажименти към постоянна устойчивост. Има ръст на интелигентните мрежи, възобновяемата енергия в целия град и в рамките на проектирането на сгради. "Лондон се ангажира да стане "чист град" по отношение както на EV инфраструктурата, така и на ангажимента към зелените площи и плановете за активно пътуване, ходене и колоездене. Лондон има за цел 80% от пътуванията да бъдат извършени от Active Travel (ходене, колоездене и обществен транспорт) до 2041 г."

Абу Даби/ ОАЕ

Абу Даби се изкачи с три места в класацията тази година, достигайки място в първите десет в индекса. Градът получи изключително добра оценка за лесен достъп на транспорт и онлайн резервации, отлични санитарни условия дори в най-бедните райони на града, дигитални умения, преподавани добре в училищата и като място, където хората от различни етноси се чувстват добре дошли.

Канбера, Австралия

Класирана на трето място в индекса и един от малкото градове извън Европа или азиатски градове в топ 20, австралийската столица отбеляза особено добър резултат заради ниското си замърсяване на въздуха, броя на зелените площи и силното чувство за приобщеност сред гражданите от малцинствата.

Сингапур

Класиран на пето място в тазгодишния индекс, Сингапур скочи с две места в класацията благодарение на високите резултати за безопасност (от видеонаблюдение), голяма свързаност, и онлайн обработката на документи, което позволява безпроблемно справяне с правителствената бюрокрация.

"Системата за обществен транспорт на Сингапур е значително подобрена от стратегическото използване на отворени данни и технологии за безконтактно плащане", каза Фирдаус Сиазвани, дългогодишен жител и основател на ресурса за лични финанси Dollar Bureau.

Той споменава, че както правителството, така и частните компании публикуват обширни набори от данни за моделите на трафика, разписанията на автобусите и влаковете и други.