Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес в света. С това твърдение излиза класацията на Economist Intelligence Unit за глобалната "бизнес среда", цитирана от CNBC. От нея става ясно още, че съседна Гърция попада сред страните с най-голям напредък при благоприятните условия за бизнес. В челната десятка попада още една наша съседка и това е Сърбия.

Страната е постигнала най-голямото подобрение на бизнес климата в класацията на EIU благодарение на осъществените от пробизнес ориентираното правителство реформи, подчертава докладът. Освен южната ни съседка, Катар и Индия също влизат ред страните с голям напредък. Индия, която е на трето място сред страните с най-голямо подобрение на бизнес средата, е единственият пазар на единична страна, който предлага потенциал за растеж, сравним с този на Китай, отбелязват авторите на доклада.

Снимка 648470

Източник: iStock Images

Почти никой обаче не може да се мери със Сингапур.

Според доклад на LinkedIn служителите в Сингапур придобиват AI умения най-бързо

Доклад на LinkedIn разкрива кои служители по света придобиват AI умения най-бързо

Плодородна почва за изкуствен интелект

Факторите, които правят южноазиатската страна водеща бизнес дестинация, са политическата ѝ стабилност и вниманието на правителството върху помощта за местните компании от частния сектор да се модернизират в технологично отношение.

"Сингапур ще остане най-доброто място в света за правене на бизнес, както през последните 16 години", заяви Прианти Рой - ръководител на прогнозите и анализатор за Европа в EIU.

Индексът на EIU оценява привлекателността за правене на бизнес на 82 страни и територии, измерена въз основа на индикатори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики. Той подсказва също кои икономики са в по-добра позиция за растеж от други и е "ефективен начин да се установи къде скоро може да се очаква ръст на инвестициите".

Според прогнозите Сингапур, Дания и САЩ ще бъдат страните с най-добра бизнес среда през идните пет години, твърдят експертите в доклада.

Дания и САЩ заемат съответно второ и трето място в класацията. Дания, с нейните "стабилни макроикономически основи" и висококачествен транспорт и дигитална инфраструктура, е една от най-привлекателните локации за бизнес в света. Пазарните възможности ще останат благоприятни и отвъд океана, особено с малкото ограничения за търговия в чужбина и инвестиции в самата Америка.

Германия и Швейцария заемат четвърто и пето място, а Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия допълват топ десет на най-добрите места в света за правене на бизнес. Там попадат още Ангола, Катар, Кения, Доминиканската република, Венецуела, Литва и още една съседна на България страна - Сърбия.

Гърция и Сърбия са на ръба на забележим икономически растеж

Две наши съседски държави са на ръба на забележим икономически растеж

Индексът на EIU измерва привлекателността на бизнес средата в 82 държави