Гърция, Аржентина и Индия са трите най-бързо подобряващи се бизнес среди в класацията на бизнес средата на отдела за изследвания и анализи на Economist Group (EIU). Топ 10 се допълва от Ангола, Катар, Кения, Доминиканската Република, Венецуела, Литва и Сърбия.

Последните класации също така разкриват, че се очаква Сингапур, Дания и САЩ да имат най-добра бизнес среда през следващите пет години, като Сингапур ще запази позицията си на върха за 16-та поредна година. Няколко западноевропейски икономики, заедно с Канада, Хонконг и Нова Зеландия, съставляват останалите десет най-добри места в света за водене на бизнес.

Моделът на Economist Group измерва данни от две десетилетия, като успешно прогнозира кои страни и територии са на ръба на забележим икономически растеж и следователно кои са благоприятни дестинации за насочване на бъдещи инвестиционни разходи. Индекса на бизнес средата включва не само количествени прогнози като нарастващи пазарни възможности, но също така включва трудни за измерване индикатори, като вероятни предстоящи промени в политиката, търсене от ключови търговски партньори и промени в институционалната среда.

Гърция е свидетел на най-значителното подобрение, което показва, че про-бизнес правителството на страната е приложило реформи, намалило е данъците и е предприело инициативи за повишаване на доверието на бизнеса.

Освен това рязкото подобрение на индекса на Аржентина до голяма степен отразява реформите на свободния пазар, които се очаква да въведе президентът Хавиер Милей, като например политики за насърчаване на частните предприятия и привличане на чуждестранни инвестиции.

Индия е единственият пазар в една държава, който предлага потенциален мащаб, сравним с този на Китай. Младежкият демографски профил на Индия обещава както силно търсене, така и добра наличност на работна ръка, а очакванията са за бърз икономически растеж между 2024 г. и 2028 г., с нарастване на преките чуждестранни инвестиции в производствения сектор, тъй като фирмите се стремят да разнообразят веригите си за доставки далеч от Китай.

Топ 5 на продуктите, които търгуваме с Гърция

Топ 5 на продуктите, които търгуваме с Гърция

Южната ни съседка е един от основните ни търговски партньори в ЕС

"Изключително важно е да разберем как се променя светът и нашият индекс на бизнес средата, базиран на исторически данни и експертен анализ, е предназначен да помогне ефективно на глобалните организации да формулират своите бизнес стратегии за следващите пет години.

Една държава, на която обръщаме специално внимание в този доклад, е Тайланд. Там политиките в полза на бизнеса - включително инвестиционни стимули и модернизирана инфраструктура - доведоха до скорошно подобрение на позицията в класация, което предопредели рязко ускоряване на растежа на реалния БВП на глава от населението през следващата година. Това е само един пример за това как нашият индекс е чудесен водещ индикатор за инвестиционните тенденции", каза Прианти Рой, мениджър прогнози в EIU

Индексът на бизнес средата на EIU измерва привлекателността на бизнес средата в 82 държави, като разглежда 91 показателя, разпределени в 11 различни категории. 

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

В големите градове като Солун и Атина нивата на собственост върху жилища са доста ниски