От Калифорния до Вашингтон, от бряг до бряг, различни протести и бунтове неволно и умишлено водят до щети. След като това се случи и прахът се утаи, кой плаща сметката? От платформата HowMuch дават отговор на този въпрос. Изследванията показват, че не само застрахователната индустрия покрива разходите, но и данъкоплатците в САЩ.

От 60-те години на миналия век до днес гражданските безредици са стрували милиарди на Съединените щати.

Разходите за щети от граждански безредици през 60-те години възлизат на над 1 милиард долара.

Само Лос Ънгълс, Калифорния е нанесъл малко под $2 милиарда разходи за щети от граждански безредици от 1965 г. до днес.

Най-разрушителните бунтове в Америка се случват в градове с голямо население.

След протест на туроператори и туристически агенти, държавата им обеща 10 милиона лева помощ

След протест на туроператори и туристически агенти, държавата им обеща 10 милиона лева помощ

Фирмите от бранша ще могат да получат субсидия в размер на 10% от оборота от миналата година

Графиката разглежда цената на бунтовете и гражданските безредици през последния век. Данните идват от Института за застрахователна информация и са събрани от Axios. Той разглежда застрахователните загуби в застрахователната индустрия. Всичко над 25 милиона долара загуба се категоризира като катастрофа. Данните са коригирани спрямо инфлацията.

Колаж на money.bg по данни на How Much

Колаж на money.bg по данни на How Much

Бунтовете и гражданските вълнения могат да струват стотици милиони долари. Колкото по-дълго продължат, толкова повече щети нансят. Почти всички мащабни бунтове и безредици са свързани с политически катаклизми, като много от тях са свързани с гражданските права. И все пак данните за застрахователите не включват неподадени искове, което означава, че тези цифри не представят истинската стойност на щетите.

Протестите, свързани с Джордж Флойд, например, са различни, защото са широко разпространени и не са централизирани в един град или щат, което затруднява непосредствената оценка на истинската им цена. И все пак е вероятно да достигнат $2 милиарда като изплатени застрахователни искове.

Развитите държави намалиха дълговете си, с изключение на САЩ

Развитите държави намалиха дълговете си, с изключение на една

Общият държавен дълг в света намаля спрямо началото на годината

Важно да се отбележи, че по-голямата част от протестите остават мирни. Освен това цената на застрахователните обезщетения, свързани с граждански вълнения и бунтове, е по-малка от природни бедствия като урагани.