Държавата ще подпомогне туроператорите и туристическите агенти с 10 млн. лв. Това стана ясно от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, както и министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на брифинг.

Помощта дойде броени дни след като обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват над 300 юридически лица от сектора, излязоха на протест пред прозорците на ресорното министерство.

Исканията им бяха за удължаване на срока за възвръщане на средства на потребителите, както и грантова система за поне 10 процента от оборота от миналата година, който да подпомогне бранша.

Средствата ще са по програмата "Иновации и конкурентоспособност", която се очаква да заработи през август. Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите е част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми, пише bTV.

Фирмите от бранша ще могат да получат субсидия в размер на 10% от оборота си за 2019 г. От новата субсидия ще могат да се възползват над 3000 туристически агенции и туроператори.

Вече има и критерии за кандидатстване, като желаещите ще подават искане в министерството на туризма. Няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги, заяви Николова.

Екскурзоводите не попадат в обхвата на мярката. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

"Ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.