Компанията за краткосрочни наеми Airbnb отчита загуба от 3,89 млрд. долара за последните три месеца на 2020 г. Това е с 1005% повече от загубата за същия период година по-рано, стана ясно от първия финансов отчет на компанията като публично дружество, пише CNBC.

Приходите за периода възлизат на 859 милиона долара. Прогнозите на Refinitiv сочеха 748 милиона долара. Постъпленията падат с 22% на годишна база. С 36% по-ниски са приходите през четвъртото тримесечие спрямо третото.

Според прогнозата на компанията за първото тримесечие на 2021 г. спадът на приходите ще е по-малък от този през четвъртото тримесечие на миналата.

През четвъртото тримесечие на 2020 през Airbnb са заплатени 46,3 милиона нощувки, което е спад 39% на годишна база и с 25% надолу спрямо предишното тримесечие, когато те достигат 61,8 млн. броя.

Въпреки това резултатите на Airbnb са по-добри от тези на много други туристически компании, тъй като търсенето в сегмента беше по-високо, отколкото при други.

Платформата за онлайн резервации смята, че ще има значително възстановяване на пътуванията, предава BBC. "Пътуванията се завръщат и се подготвяме за възстановяването", заяви Чески.

Според него, благодарение на пандемията, ще се появят нови предпочитания за туристически дестинации, които ще бъдат от полза за неговата компания.