Акциите на HSBC нараснаха с над 50%, откакто достигнаха 25-годишно дъно през септември. Най-голямата банка в на Стария континент е подложена на регулаторен натиск на ключовите си пазари, включително тези в Европа и Азия.

От септември обаче септември акциите са се увеличили с повече от 50% в Хонконг и 48% в Лондон. Половината от печалбите на HSBC идват от Азия, пише BBC.

През октомври HSBC отчете по-добри от очакваното резултати от третото тримесечие. Въпреки че печалбите са намалели с 46%, операциите й в Азия продължават да са устойчиви с печалба от 3,2 млрд. долара.

Миналия месец нарасна и оптимизъм, че скоро HSBC може да възобнови изплащането на дивиденти. Според експерт инвеститорите са по-позитивни с надеждата, че ваксината срещу Covid-19 ще даде тласък на световната икономика.

"Най-добрите банки ще се възползват от глобалното икономическо възстановяване, което ще стимулира заетостта, разходите кредити и ще стимулира кредитирането на бизнеса", казва Едуард Моя в търговската фирма Oanda.

Акциите на HSBC паднаха до 25-годишно дъно след скандал за операции със "съмнителни" капитали

Акциите на най-голямата банка в Европа паднаха до 25-годишно дъно след замесването ѝ в скандал

Стотици милиони на руски бизнесмени, са били "изпрани" през ING в Полша, се твърди в разследване

Намаляване на разходите

В момента HSBC продължава с голямо преструктуриране на своите глобални банкови операции. Главният изпълнителен директор Ноел Куин заяви, че банката ще "ускори" по-ранния план за преструктуриране, който включва съкращаване от 35 000 работни места.

Освен това обмисля пълното излизане от банкирането на дребно в САЩ, за да се съсредоточи върху по-печелившия си бизнес в Азия, според източници.

През септември цената на акциите на HSBC падна до най-ниското си ниво от 1995 г. насам cлeд ĸaтo излeзe инфopмaция, чe бaнĸaтa, зaeднo cъc Ѕtаndаrd Сhаrtеtеd, мoжe дa e пoмoгнaлa зa тpaнcфepиpaнeтo нa cъмнитeлни ĸaпитaли, cвъpзaни c Kитaй.

Банката се забърка и в политически отношения, заради подкрепата си за китайския закон за националната сигурност в Хонконг.