Акциите на най-голямата европейска банка - HSBC, паднаха под дъното, достигнато по време на финансовата криза преди десетилетие, след като излезе информация, че банката, заедно със Standard Charteted, може да е помогнала за трансферирането на съмнителни капитали, свързани с Китай.

Книжата на хонконгското подразделение на HSBC, търгуващи се на лондонската борса, паднаха до 29,60 хонконгски долара, след като от началото на годината те са с 50% надолу. Тези, които се продават на борсата в Хонконг, записаха срив до най-ниското си равнище от 1995 година насам.

Според информация на Global Times, цитирана от Bloomberg, финансовата институция може да влезе в списъка с "ненадеждни компании", който цели да "наказва" фирми, организации и физически лица, които са извършвали дейности, застрашаващи националната сигурност.

Ден по-късно HSBC беше посочена в доклад на Международния консорциум на разследващите журналисти като една от банките, "продължаващи да печелят от могъщи и опасни играчи" през последните две десетилетия, въпреки наложени глоби от страна на САЩ.

Британската финансова институция, заедно с Standard Charteted, беше сред няколко банки, платили глоби в размер на милиарди долари през последните години заради нарушаване на санкциите срещу Иран, както и заради нарушаване на правилата, свързани с прането на пари.

Междувременно в друг доклад, публикуван в полския вестник Gazeta Wyborcza, се твърди, че стотици милиони долари на руски и украински бизнесмени, са били "изпрани" през полското подразделение на ING Bank. Според информацията средствата са били насочвани към данъчни райове, като Кипър. Раздледваният период обхваща поне до края на 2016 година.