Акциите на китайската технологична компания ZTE се сринаха с 39% в Хонконг, след като търговията с ценните книжа на дружеството започна отново след двумесечна пауза, предава BBC. Така компанията загуби около $3 милиарда от оценката си

През април щатският Департамент по търговията взе решение, че ZTE е нарушила ограниченията за търговията със Северна Корея и Иран и наложи пълна забрана на компанията да купува части от американски доставчици.

Това накара ZTE да спре основни дейности, а търговията с акциите ѝ бе прекратено на 17 април.

САЩ предупреди ZTE: Следващата грешка ще ви е последна

САЩ предупреди китайски гигант: Следващата грешка ще ви е последна

Компанията ще бъде под строго наблюдение през следващите 10 години

Миналата седмица САЩ и компанията постигнаха споразумение, което повдига забраната. То включва $1 милиард глоба, както и изискване ZTE да наеме подбран от САЩ екип, който да следи отвътре за нарушения. Освен това управителният съвет трябва да бъде подменен.ZTE е вторият най-голям производител на оборудване за телекомуникации в Китай.

В Шънджън акциите поевтиняха с 10% - максимално позволеното в континентален Китай.

Междувременно в САЩ решението за премахване на забраната бе остро критикувано от политици, сред които и републиканци. Очаква се тази седмица Сенатът да гласува за поправка, която ще блокира споразумението между администрацията на Тръмп и ZTE.

Сенатът забранява на Тръмп да сключи сделка със ZTE

Сенатът забранява на Тръмп да сключи сделка със ZTE

Сенаторите не са убедени, че компанията спазва американското законодателство