Американските законодатели искат да блокират опитите на президента Доналд Тръмп да сключи сделка с китайския производител на смартфони ZTE и да облекчи санкциите срещу него, предава CNN. В гласуване с резултат 23 на 2, комисия прие поправка, която забранява на държавния глава да намали санкциите без първо да убеди Конгреса, че китайската компания спазва американското законодателство.

Законодателният ход идва след медийни публикации, че администрацията на Тръмп и Пекин се доближават до сделка, в рамките на която Вашингтон ще облекчи санкциите, а Пекин ще направи стъпки към намаляване на търговския дефицит.

Поправката е част от по-обширен законопроект, който ще даде на американските регулатори повече възможности да блокират чуждестранните инвестиции в САЩ.

Китайската ZTE губи поне $3.1 милиарда от санкциите на САЩ

Китайски гигант губи милиарди заради САЩ, но има план за спасение

Хилядите й служители са готови веднага да започнат работа

В Белия дом във вторник самият Тръмп заяви пред репортери, че администрацията му преосмисля наложените срещу ZTE санкции като "услуга" на президента Си Дзинпин. И посочи, че вместо това може да наложи и още по-големи санкции на компанията - глоба от до 1,3 милиарда долара, плюс изискване за нов борд на директорите.

Миналият месец ZTE получи забрана да купува части от американски компании за период от седем години. Китайският производител разчита на американски чипове и други компоненти за своите продукти и забраната практически спря работата в заводите ѝ. Пекин настоява Вашингтон да премахне ограниченията, а миналата седмица Тръмп заяви, че би помогнал на ZTE да се върне в бизнеса.