Китайският гигант ZTE Corp. е понесъл загуби от поне 20 млрд. юана (3.1 млрд. долара) от забраната за достъп до американски технологии. Санкциите на САЩ доведоха до спиране на някои от големите операции на компанията, а клиентите масово се изтеглят от сделките с нея, съобщават източници на Bloomberg.

Компанията се надява да успее да постигне сделка с Вашингтон и вече има план да пусне спрените си фабрики в рамките на няколко часа, след като САЩ се съгласи да вдигне 7-годишната й забрана за покупка на американски чипове и компоненти.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Американските части, като чиповете на Qualcomm, са жизнено необходими на ZTE, за да произвежда своите смартфони и мрежови устройства. Вторият най-голям производител на телекомуникационна техника в Китай бе въвлечен в търговския спор между двете най-големи световни икономики.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че преразглежда санкциите срещу китайската компания и може да замени забраната с глоба от над 1 млрд. долара.

Действията на Вашингтон изплашиха потенциалните клиенти на ZTE, като някои се отказаха от договорените сделки. Компанията е принудена сама да плаща дневните си разходи в размер на 80-100 млн. юана (12.5-15.6 млн. долара), а повечето от нейните 75 000 служители не работят.

Китайската ZTE спира работа заради санкциите на САЩ

Огромен производител на смартфони е на ръба на оцеляването заради санкциите на САЩ

Следващите 2 седмици ще са критични за съдбата на компанията

Китайският гигант не губи надежда за бързо разрешаване на проблема. Хилядите работници, настанени в общежитията на компанията, са готови да се съберат във фабриките, щом ZTE получи зелена светлина от властите в САЩ.

Китайските власти вече преговарят от нейно име с Вашингтон, а тъй като тя няма особено влияние в процеса, ще трябва да приеме условията за всяко споразумение, постигнато между Китай и САЩ.