Американският технологичен гигант Apple заведе дело срещу Федералната антимонополна служба на Русия (FAS) в опит да оспори искането за "спиране на злоупотребите на пазара", подадено от този орган по-рано тази година, съобщават руските медии.

Apple оспорва решение на регулатора, което принуждава производителя на iPhone да позволи на разработчиците на приложения да информира клиентите си за алтернативни опции за плащане, когато използват своята платформа App Store.

Колапсът на лирата накара Apple да спре продажбата на iPhone в Турция

Колапсът на лирата накара Apple да спре продажбата на iPhone в Турция

Случаят не е прецедент

Решението, отправено от правителствения орган през август тази година, даде на Apple краен срок до 30 септември 2021-а да разреши проблема. Тогава регулаторът предупреди, че мултинационална компания може да бъде изправена пред глоба, която ще бъде изчислена въз основа на приходите на гиганта в Русия.

През октомври антитръстовият надзорен орган на страната започна производство срещу компанията за неизпълнение на искането. Случаят възникна, след като потребителите на iOS устройства, заедно с разработчиците, бяха уведомили регулатора, че понякога е по-евтино да се купи продукт от уебсайта на даден търговец, а не от платформата на Apple.

Разликата в цената се дължи на комисионната до 30%, която Apple взема от всяко плащане в App Store. В същото време на разработчиците на приложения е забранено да информират потребителите за алтернативни методи на плащане.

По-рано тази година FAS глоби Apple с $12 милиона за нарушаване на принципите на конкуренция, тъй като компанията постави ограничения върху Kaspersky Safe Kids - приложение за родителски контрол. Американската фирма заведе дело, за да оспори и това наказание.

Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно сътрудничество

Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно сътрудничество

Според антимонополните власти действията на компаниите нарушават правилата на ЕС