Днес Amazon е най-големият онлайн магазин "за всичко" на стойност 1,5 трилиона долара. В началото обаче единственият продукт, който предлага е книги. Джеф Безос е имал причина за тази реализирана идея.

Безос обясни защо е избрал да продава само книги на уебсайта си в интервю, записано на конференция на Асоциацията библиотеките през юни 1997 г., което се появява отново през 2019 година, пуснато онлайн от предприемач.

От всички различни продукти, които бихме могли да продаваме онлайн, книгите предлагат "невероятно необичайно предимство", което ги отличава като продукт, казва тогава Безос.

"Имаме най-много продукти в категорията книги", заяви Безос. "Музиката е номер две - във всеки един момент има около 200 000 активни музикални компактдискове. Но в книжното пространство има над 3 милиона различни книги на всички езици и повече от 1,5 милиона само на английски."

Защо Amazon "обезкърви" Twitch

Защо Amazon "обезкърви" Twitch

Стрийминг платформата все още не носи пари на онлайн гиганта

Когато Безос стартира Amazon през 1994 г., интернет и електронната търговия бяха все още във възможно най-ранния си си етап. Той знаеше, че ще отнеме известно време, преди онлайн пазаруването да стане масово, така че избира да започне с тази концепция.

Коментарите на Безос по време на зараждането на интернет отразяват начина, по който технологичните лидери сега говорят за изкуствения интелект. И самия основател на Amazon е от тях, който в момента подкрепя стартъп за интернет търсачка, базиран на AI, който има за цел да се изправи срещу технологични гиганти като Google.

"В началото сме на златната ера на изкуствения интелект", каза Безос в изявление от 2019 г. "Последните постижения вече доведоха до изобретения, които преди това се смятаха за част от на научната фантастика", коментира основателя на сайта за електронна търговия. 

Няма определена пътна карта за бъдещото развитие на изкуствения интелект - само комбинация от оптимизъм и предпазливост от технологични лидери в индустрията.

Бил Гейтс сравнява AI с ядрената енергия например. Той казва, че двете технологии са "обещаващи и опасни" в реч от 2019 г. Съвсем наскоро драматичното напускане и завръщане на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман стана заради опасения в относно преследване на печалба за сметка на безопасността около ИИ.