Поредна вълна на съкращения засегна 500 служители на различните бизнеси на Amazon, като сред тях са цели 35% от екипа на видео платформата Twitch, съобщават световните агенции.

Това е втори тежък удар за нея, след като само през март миналата година бяха освободени цели 400 души. В края на 2023 г. редица мениджъри напуснаха Twitch, сред които - директорите по продуктово развитие, отношение с клиентите, съдържанието и приходната част.

Amazon купува гейм портала Twitch за 1 млрд. долара

Amazon купува гейм портала Twitch за 1 млрд. долара

Компанията успя да изпревари конкурента си Google в битката за популярния сайт

Създадената през 2011 г. платформа е насочена основно към геймърите - по-голямата част от съдържанието в началото беше стрийминг на игри. През последните години обаче започнаха да се появяват и подобни на подкастите формати.

През 2014 г. Amazon даде 970 млн. долара за Twitch и има близо 3 млрд. приходи за 2022 г., но според Fortune бизнесът все още не е на печалба - след повече от 9 години. През миналата година Twitch се принуди да напусне един от най-силните геймърски пазари - Южна Корея, заради високите разходи за дейността в страната.

"Ще ти платим, за да напуснеш" или какво представлява кариерната програма на Amazon

"Ще ти платим, за да напуснеш" или какво представлява кариерната програма на Amazon

Философията зад това предложение е да накара служителите да обмислям сериозно своите кариерни пътища

"Както всички знаете, работихме здраво през последната година, за да бъдем възможно най-устойчиви. За съжаление, все още имаме какво да направим, за да оразмерим адекватно компанията", написа в блога на Twitch нейният изпълнителен директор Дан Кланси.

По думите му компанията се е разраствала на база "твърде оптимистични прогнози".

Не е ясно от кои звена ще са засегнатите служители, но от думите на Кланси се разбира, че те са базирани в повече от 5 държави.

Amazon предприе съкращения и в Prime Video и MGM кино бизнеса си.