Основателят на Amazon Джеф Безос прокарва иновативна програма, целяща да подтикне служителите на компанията да се замислят върху кариерата си, амбициите и това какво искат да правят в бъдеще. Вдъхновен от подобна програма на компанията Zappos, Amazon адаптира програмата Pay to Quit (Ще ти платим за да напуснеш) в своите центрове за изпълнение, като идеята е да се предложи на служителите сума, за да напуснат компанията.

Amazon не въвежда програмата за първи път. Основната идея е, че овластяването на служителите да преследват кариерните си цели, дори извън компанията, е от полза както за работната сила, така и за корпорацията.

Офертите започват от 2000 долара и се увеличават с 1000 долара всяка година, достигайки до 5000 долара. Тази нетрадиционна тактика беше представена с мотото "Моля, не приемайте тази оферта", което показва, че предпочитанията на Amazon са служителите да останат в компанията, пише Yahoo Finance.

Философията зад това предложение е да накара служителите да обмислям сериозно своите кариерни пътища. Ако служител почувства, че бъдещето му е на друго място, то Amazon предоставя финансова възглавница, която да му помогне в прехода, като гарантира, че тези, които останат, наистина искат да бъдат в компанията.

Най-големият по оборот онлайн търговец в света Amazon наема  250 000 служители

Най-големият по оборот онлайн търговец в света наема 250 000 служители

Гигантъте вторият по големина частен работодател в САЩ

В писмо до служителите си Безос пише: "Целта е да насърчим хората да мислят какво наистина искат. За служител, който остава някъде, където не иска да бъде, не е здравословно и нито за него, нито за компанията", смята шефът на Amazon.

Освен Pay to Quit, Безос стартира програмата Career Choice (Кариерен избор), която показва ангажиментът на Amazon към развитието на работната сила. Тя се състои в предплащане на 95% от обучението за курсове в търсени области, с което компанията дава възможност на служителите си да продължат образованието си в областите, които желаят, независимо от тяхната приложимост в работата им за Amazon.

През 2022 г. Amazon спря програмата Pay to Quit - решение, което дойде след период на безпрецедентен растеж и промяна за компанията, след глобалния скок на електронната търговия и недостига на работна ръка, предизвикани от пандемията. Спирането на програмата се случи, когато Amazon преоцени своите оперативни и стратегически приоритети, които поставиха извънредни изисквания към работната сила.