Социалната мрежа Facebook заяви пред Върховния съд на Ирландия, че не вижда как услугите й ще функционират в Европейския съюз, ако регулаторите замразят механизма на компанията за пренос на данни, съобщи Sunday Business Post, цитиран от Reuters.

Миналата седмица Facebook заяви, че ирландската комисия за защита на данните, водещ регулаторен орган в страната, е взела предварително решение, че механизмът, който социалната мрежа използва за прехвърляне на данни от ЕС в САЩ, "не може да се използва на практика".

Facebook поиска временно замразяване на заповедта. Върховния съд на Ирландия трябва да разгледа жалбата през ноември.

Ръководителя на отдела за защита на данните и главен съветник във Facebook Ивон Кънян посочи в писмено възражение, че не е ясно как компанията ще продължи да предоставя услуги в Европейския съюз, ако ирландското разпореждане влезе в сила.

"Не е ясно на как при тези обстоятелства компанията може да продължи да предоставя услугите на Facebook и Instagram в ЕС", цитирано от Sunday Business Post.

В публикация на 9 септември, която за първи път потвърждава разследването от ирландския регулатор, Facebook заяви, че разчита на въпросния механизъм.

Ирландското разследване беше предшествано от произнасяне на Съда на Европейския съюз през юли по въпроса дали стандартните договорни клаузи могат са бъдат използвани законно.

Решението е в отговор на опасенията на ЕС, че режимът за надзор в Съединените щати може да не зачита правото на поверителност относно личния живот на гражданите на ЕС, когато техните данни се изпращат на САЩ за търговски цели.