Пазарната капитализация на Ford Motor за първи път надхвърли 100 милиарда долара, след като акциите на автомобилния производител достигнаха нов 52-седмичен ръст.

Акциите на компанията скочиха 5,7% вчера до над 25 долара за акция. В края на деня отбелязаха лек спад, пише CNBC.

Вероятната причина за ръста е планът на Ford да увеличи производството на електрическите превозни средства на компанията - моделът Mustang Mach-E, както и електрическа версия на най-продавания му пикап F-150, който трябва да излезе тази пролет.

Акциите на Ford достигнаха невиждан от две десетилетия връх

Акциите на Ford достигнаха невиждан от две десетилетия връх

Компанията удвоява производството на електрическия пикап F-150 Lightning

С покачването на акции Ford струва повече от многогодишния си съперник General Motors, чиято пазарна капитализация е 88,6 милиарда долара. Ford се нарежда и преди стартиращата компания за електрически превозни средства Rivian Automotive (72 милиарда долара). Все пак Ford продължава да изостава от Tesla, чиято пазарна капитализация е над 1 трилион долара.

Защо Ford може да бъде следващата Tesla?

Защо Ford може да бъде следващата Tesla?

Компанията поема в съвсем различна посока от останалите, когато става въпрос за електрофикация на автопарка

Откакто новият изпълнителен директор на компанията Джим Фарли пое поста през 2020 година, акциите на компанията не спират да растат. Той обяви, че до 2030 г. ще инвестира над 30 милиарда долара в електромобили, включително в производство на батерии.

Той заяви още, че Ford ще произвежда 600 000 електромобила годишно до 2024 г.