Британската HSBC, която е най-голямата банка в Европа, е загубила около 200 милиона долара в рамките на един ден през март. Причина за това са проблеми на пазара на злато, които предизвикаха драстични разлики в цените на метала на ключови за търговията му пазари, става ясно от официални документи на банката, цитирани от Bloomberg.

Еднодневната загуба е нетипично голяма за пазар, на който водещите банки, като HSBC и JPMorgan, обикновено постигат печалба от около 200 милиона долара за цяла година.

От друга страна тя е още едно доказателство за изненадващия срив на пазара на злато през март, който беше причинен от затворените рафинерии и приземените самолети в резултат на епидемията от коронавирус. Заради тези фактори доставките на физическо злато бяха почти напълно блокирани в световен мащаб.

Печалбата на HSBC се срина наполовина

Печалбата на най-голямата банка в Европа се срина наполовина

Институцията спира временно плана за съкращение на 35 хил. души

През третия месец на годината фючърсите на златото на борсата в Ню Йорк и спот цената на тази в Лондон, които традиционно се различават с няколко долара за тройунция, имаха разлика от около 70 долара. Това беше най-голямата такава за последните четири десетилетия.

Тази разлика е била сериозен удар за банките, които търгуват с т.нар. EFP (Exchange for Physical) механизъм, който позволява на трейдърите да превключват между позиции в златни фючърси и физическо злато.

В официалната си позиция от HSBC посочват, че загубата е причинена от проблемите, свързани с неработещите рафинерии и ограничения транспорт на метала.

След големия спред между физическо злато и фючърси през март, през миналата седмица разликата между цените на двете се сви до нормално ниво от около 5 долара за тройунция.

HSBC съкращава 35 000 души за 3 години

Най-голямата европейска банка съкращава 35 000 души за 3 години

Финансовата институция цели да намали разходите си с 4,5 милиарда долара