Илон Мъск отваря сателитна интернет услуга на Starlink за бета клиенти. SpaceX обеща на бета потребителите на своята широколентова интернет услуга приблизително 50 мегабита в секунда (Mbps). Цената ще е 499 долара за хардуер (терминал, антена и рутер) и 99 на месец за услугата.

50 Mbps може да не звучат много скоростно, особено при $ 99 на месец, но както SpaceX описва услугата си, дори само бета версията на Starlink е "по-добра от нищо". С течение на времето компанията може да увеличи скоростта си до 1 гигабит в секунда или повече. Цената може да падне на 80 долара на месец, тъй като SpaceX поставя все повече спътници Starlink в орбита.

Какво предстои

Плановете на SpaceX за първоначално "внедряване" на Starlink всъщност предвиждат общо 1500 или повече оперативни спътника, за да достигнат до пълното покритие на света, съобщава NASASpaceflight.com В крайна сметка компанията иска да има 12 хиляди сателита в орбита - и може би в бъдеще цели 42 000.

Една от цените, до които трябва да доведе стартирането на бета услугата е да започнат да се генерират приходи за изграждането и изстрелването на още повече спътници Starlink. Амбициите на SpaceX са още по-големи. Тъй като Starlink се разпространява и разраства в САЩ и по света (разрешения за експлоатация на "наземни станции" на Starlink вече са подадени в Австралия, Нова Зеландия, Канада и Франция), SpaceX се насочва към огромен пазар за растеж на стойност 30 милиарда щатски долара годишен приход - и маржове на оперативна печалба до 60%. Всичко това започва със старта на бета теста.