Третата най-голяма компания по оборот в Централна и Източна Европа - унгарското петролно дружество MOL, ще започне да произвежда дезинфектанти за ръце и за различни повърхности като стъпка в борбата с разпространението на коронавируса.

Компанията планира да промени производството си и да се насочи към тези продукти в завода си в един от заводите си. Този процес трябва да отнеме една седмица.

Кои са 20-те най-големи български компании през 2019-а?

Кои са 20-те най-големи български компании през 2019-а?

За първи път толкова дружества от страната влизат в топ 500 на лидерите в ЦИЕ

От подразделението на дружеството MOL Lab вече са доставили първите такива дезинфектанти на различни институции в страната, включително и на болници, пише сайтът Emerging Europe.

Според плановете на компанията част от това производство ще бъде използвано за превенция са служителите ѝ, които работят в нейните рафинерии, заводи и бензиностанции.

В допълнение MOL ще започне доставки и за магазинната мрежа в страната. Също така дезинфектанти ще се правят още в заводите на дружеството в Словакия и Хърватия.

Производители на алкохол в Европа ще правят дезинфектанти за ръце вместо напитки

Производители на алкохол в Европа ще правят дезинфектанти за ръце вместо напитки

Pernod Richard обяви, че ще дари 70 000 литра чист алкохол

"Дезинфектантите, които са ключови в предпазването от заразяване с коронавирус, са дефицитна стока в световен мащаб", посочва главният изпълнителен директор на компанията Золт Хернади.

"В координация с унгарското правителство решихме да отворим производствена линия в една от нашите фабрики с цел да предложим защита срещу разпространението на вируса. Извънредната ситуация изисква извънредни решения", допълва той.